Banja Luka, 24. kolovoza 2019.

 

 

XXII. Redovnički dan u BiH

 

 

U subotu, 24. kolovoza, održan je u franjevačkom samostanu na Petrićevcu u Banja Luci XXII. Redovnički dan u BiH na kojem smo sudjelovali i mi novaci s našim meštrom. Nakon  okupljanja fratara i časnih sestara program je počeo molitvom i uvodnim pozdravima. Najprije je sve nazočne pozdravio predsjednik KVRPP-a fra Miljenko Šteko, zatim biskup fra Marko Semren i na koncu gvardijan samostana domaćina fra Domagoj Šimić.

 

Prva točka bilo je predavanje nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za Međugorje na temu "Redovnici i redovnice u misijskom poslanju". Hoser je govorio o vlastitom iskustvu u Africi te time nastojao ohrabriti sve nazočne u njihovom daljnjem djelovanju. Po završetku predavanja uslijedila je rasprava, a nakon nje prilika za ispovijed.

 

U 12 sati započelo je sveto misno slavlje koje je predslavio biskup Semren uz koncelebraciju nuncija u BiH Luiggija Pezzuta, nadbiskupa Hosera, provincijala bosanske i hercegovačke provincije fra Joze Marinčića i fra Miljenka Šteke te još 15-ak drugih svećenika. Svetu misu animirao je zbor bogoslova Franjevačke teologije iz Sarajeva "fra Nenad Dujić" pod ravnanjem fra Emanuela Josića i korepeticijom fra Fabia Badrova.

 

Nakon mise svi smo se zajedno uputili u kriptu samostana na zajednički ručak, a nakon toga mi novaci krenuli smo nazad kući zahvalni Bogu na ovom milosnom danu i druženju s fratrima i časnim sestrama dok su članovi KVRPP-a održali sjednicu članova i izabrali fra Jozu Marinčića za novog predsjednika.

 

 

Tekst i fotografije: fra Robert Bašić