Gorica – Livno, 2. veljače 2018.

 

 

Svijećnica – Dan posvećenog života na Gorici

 

 

       U petak, 2. veljače proslavljen je blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica. Sveto misno slavlje s procesijom i blagoslovom svijeća pred mnoštvom livanjskog puka u 10 sati predslavio je fra Jozo Vrdoljak uz koncelebraciju fra Miroslava Ištuka.

 

        Popodne, u 15 sati započeo je program obilježavanja dana posvećenog života u samostanu na Gorici okupljanjem i druženjem redovnika i redovnica livanjskog kraja uz kavu i kolače u samostanskoj blagovaonici. Potom je uslijedilo predavanje na temu poziva koje je održao profesor iz Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, fra Stipo Alandžak. Između ostalog, fra Stipo se osvrnuo na to da u pozivu sudjeluju tri osobe: Bog koji poziva, čovjek koji svojom slobodnom voljom prihvaća i odgovara pozitivno na poziv i animatori, osobe koje pomažu razviti i očuvati poziv. Nakon predavanja program je nastavljen klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom u kapelici samostana Školskih sestara franjevki na Gorici koje je predvodio fra Marinko Baotić uz animiranje kandidatica i novaka koji su čitali prigodna razmatranja.

 

        Ovo druženje je bila lijepa prilika za izmjenu osobnih iskustava i promišljanje o tome da u današnjem vremenu Bogu posvećen život nailazi na brojne poteškoće te da je potrebno posvjedočiti da se uistinu može drugačije, Bogu posvećeno živjeti i time biti svjetlo i ohrabrenje svima u svijetu.

 

Zahvalni Bogu za dar poziva, zahvaljujemo i svima koji su pridonijeli svečanosti ovoga dana i pozivamo sve da i dalje mole Gospodara žetve da uzdrži postojeće i pošalje nove radnike u svoju žetvu.

 

Tekst: fra Danijel Lukić

Fotografije: fra Hrvoje Žabić