Svetkovina sv. Ivana Krstitelja u Livnu

Livno, 24. lipnja 2019.

Župa Livno, a i velika većina livanjskog kraja, sv. Ivana Krstitelja časti na starom groblju tj. na temeljima srednjovjekovnog franjevačkog samostana koji se nalazi uz obalu rijeke Bistrice.  Za sv. Ivana Krstitelja mogli bismo reći da je uz sv. Antu Padovanskog i blaženu Djevicu Mariju jedan od najomiljenijih svetaca našeg hrvatskog katoličkog puka. Vjernike je kroz trodnevnicu i sam dan svetkovine vodio poučnim propovijedima fra Pavo Filipović, voditelj Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Aachenu. 

 

Novaci Bosne Srebrene sudjelovali su sa svojim meštrom na svečanoj pučkoj sv. misi u jedanaest sati i na večernjoj sv. misi. Na pučkoj sv. misi, fra Pavo je govorio o tome kako vjerujemo, pokušao je usporediti našu vjeru s vjerom roditelja sv. Ivana Krstitelja, Elizabetom i Zaharijom. Njih dvoje, kako Sveto pismo kaže, obdržavali su sve Božje zapovjedi i bili su uzor vjernika, unatoč tom nosili su veliku sramotu, Elizabeta je bila proglašena nerotkinjom. Ali njih dvoje nisu gubili nadu, molili su Boga za milost. Onog trenutka kad se anđeo Gospodnji ukazao Zahriji i objavio mu da će njegova žena začeti i roditi sina, Zaharija se poljuljao i posumnjao, stoga fra Pavo kaže da je normalno da i mi nekada posumnjamo, ali to ne znači da trebamo prestat moliti i vjerovati u Božju providnost. Ne smijemo gubiti nadu jer nas samo ustrajnost u molitvi može spasiti.

 

Na večernjoj sv. misi, na kojoj je bio  blagoslov djece i mladih, okupio se poprilično velik broj  vjernika. Fra Pavo je iskoristio priliku da govori o roditeljstvu. Udijelio je nekoliko sjajnih savjeta kako biti dobar roditelj svojoj djeci, među ostalima spomenuo bih jedan koji kaže da ispunjavanje i udovoljavanje svih dječjih želja ne znači biti dobar roditelj jer tako stvaraš lijenčinu. Vođeni krilaticom:  „Kad ja nisam imao, neka on ili ona ima“, vodimo djecu u propast svojim samosažaljenjem i liječenjem vlastitih kompleksa.

 

Zahvaljujemo župniku fra Vinku Sičaji i kapelanu fra Emanuelu Radiću na pozivu i gostoprimstvu.

Neka zagovor svetog Ivana Krstitelja prati i čuva sve nas!

 

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografije: FRAMA Livno