Livno, 2. Ožujka 2019.

Susret s novacima s Visovca

 

U subotu 2. ožujka 2019. godine u Livnu održan je susret novaka Franjevačke Provincije Bosne Srebrene i novaka Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja čiji se novicijat nalazi na Visovcu.

 

Novaci splitske provincije došli su u Livno u 10:30 zajedno sa svojim meštrom fra Ivanom Režićem gdje su ih dočekali novaci Bosne Srebrene na čelu sa svojim meštrom fra Marinkom Baotićem. Nakon dočeka susret je nastavljen u novačkoj razgovornici u ugodnoj i bratskoj atmosferi. Poslije družanja je uslijedila molitva Srenjeg časa a zatim i ručak uz raznovrstan i bogat stol. Nakon ručka uslijedio je posjet Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno. U galeriji smo imali priliku vidjeti slike poznatog  slikara Grabrijela Jurkića koji je živio i umro u samostanu na Gorici. Nakon razgledavanja galerije uputili smo se na razgledavanje bogate muzejske zbirke. Na kraju obilaska novaci su razgledali velebnu goričku samostansku crkvu koja je jedna od većih i raskošnijih crkvi u Bosni i Hercegovini.

 

Pred kraj susreta upriličen je odlazak na izvor rijeke Bistrice koji se naziva Duman a susret je završio s razmjenom dojmova. Iskeno zahvaljujemo novacima s Visovca na bratskom posjetu i radujemo se ponovnom susretu koji bi trebao biti upriličen sredinom svibnja prilikom hodočašća u Asiz.

 

Tekst: Fra Tonči Šarić

Fotografije: Fra Spomenko Hričak