Susret ramskih i livajskih fratara

Rama-Šćit, 29. svibnja 2019.

Dana 29. svibnja 2019. godine u Franjevačkom samostanu na Šćitu održan je tradicionalni susret ramskih i livanjskih fratara na kojem su sudjelovali i novaci Bosne Srebrene. Susret se po običaju organizira u sklopu mjesečne rekolekcije. Ovog je puta predavanje na rekolekciji imao profesor kanonskog prava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Šimo Ivelj.

 

Fra Šimina se tema odnosila na izazove u redovničkom i svećeničkom životu danas. Nakon predavanja uslijedilo je sveto misno slavlje u samostanskoj kapeli na kojem je fra Šime propovijedao osvrćući se na evanđeosku scenu u kojoj Isus istjerava trgovce iz hrama. Fra Šime kaže da se trgovci nisu ljutila na Isusa jer je On bio vjerski autoritet za njih, ali se na Isusa ljute farizeji koji su dopustili trgovcima da uđu sa svojim štandovima u hram, što će reći da smo mi kao svećenici ili budući svećenici odgovorni za sve loše što se događa u i oko Crkve jer se ne usuđujemo usprotiviti Zlu.

 

Nakon svete mise nastavljeno je bratsko druženje uz objed. Nakon objeda iskoristili smo priliku i kratko prošetali uz obalu Ramskog jezera koje, u ovom kišnom periodu, očarava svojom ljepotom. Koristimo priliku da zahvalimo gvardijanu fra Andriji Joziću i cijelom samostanskom bratstvu na toploj i srdačnoj dobrodošlici.

 

Pozivamo sve da se u svojim molitvama sjete svojih svećenika da im dragi Bog podari snage kako bi mogli biti pravi pastiri povjerenim im stadima Kristovih vjernika, da ih mogu braniti od svih nedaća i izazova koje nosi suvremeni svijet.

 

Tekst: fra Matej Juričević

 

Fotografije: fra Tonči Šarić