Trsat – Asiz – Padova, 7.–14. travnja 2018.

 

Stopama Franje Asiškog

 

     Novaci Bosne Srebrene uputili su se zajedno sa svojim meštrom na tradicionalno hodočašće u Asiz, maleni gradić u središnjoj Italiji gdje se rodio i gdje je živio sveti Franjo, utemeljitelj našega Reda. Putovanje je započelo u subotu 7. travnja okupljanjem bosanskih i hercegovačkih novaka na Visovcu, otkuda su zajedno s dalmatinskim novacima krenuli prema Trsatu. Ondje su ih srdačno dočekali i dali prenoćište novaci Hrvatske provincije Ćirila i Metoda. Sutradan su autobusom nastavili putovanje prema Asizu.

     U Asiz smo stigli nedjeljom popodne, a ondje su nam se pridružila i dva albanska novaka sa svojim meštrom. Nakon smještaja u hotelu Casa Leonori uputili smo se na prvo odredište našeg hodočašća, crkvu svetog Damjana, mjesto Franjina obraćenja i promjene načina života. Ondje je misu predslavio albanski meštar fra Marko Ešegović. Na koncu smo dana, u predvečerje nedjelje, na talijanskom jeziku molili Večernju u bazilici Marije Anđeoske unutar koje je smještena i Porcijunkula.

     Drugi dan bio je određen za posjet Reatinskoj dolini koja je od Asiza udaljena stotinjak kilometara. U njoj smo najprije obišli Greccio, mjesto u kojem je sveti Franjo uprizorio prve božićne jaslice. U Grecciu smo slavili i svetu misu koju je predslavio meštar trsatskih novaka fra Tomislav Faletar. Potom smo se zaputili u Fonte Colombo, važan jer je ondje Franjo Redu napisao Regulu. Dan je završio posjetom svetišta La Foresta kojeg smo razgledali i u kojem smo čuli svjedočanstvo jednog mladića koji se ondje liječi od ovisnosti.

     U Utorak smo dan započeli svetom misom u Porcijunkuli, crkvici koju je naš Serafski otac posebno volio. Misu je u njoj predvodio meštar hercegovačkih novaka fra Stanko Mabić. Nakon mise imali smo dovoljno vremena za obilazak i razgledavanje ogromne bazilike Marije Anđeoske, ali i osobnu molitvu u njoj. U poslijepodnevnim satima u tišini smo pohodili samotište Carceri gdje se nalaze spilje prvog bratstva u kojima su oni molili. Dan smo lijepo završili klanjanjem pred Prevetim sakramentom u Svetom Damjanu.

    Četvrti smo dan pretežito boravili u starom dijelu Asiza. Svetu misu kod groba svetog Franje slavio je fra Ljubo Sesar, domeštar novaka na Trsatu. Nakon mise uputili smo se u razgledavanje cijele bazilike i konventualskog samostana. Još smo u posjetili i baziliku svete Klare i Casa Novu. Kasnije smo cijelo popodne imali slobodno vrijeme za šetnju i kupovinu suvenira.

     Petoga dana napustili smo Asiz i zaputili se prema La Verni. Na tom brdu sveti je Franjo zadobio milost primanja Kristovih rana. Ondje smo misu slavili u kapeli Marije od Anđela. Misu je predvodio naš meštar fra Marinko Baotić. Nakon ručka smo u bazilici sudjelovali u molitvi Srednjeg časa i procesiji prema kapeli Stigmata. Večer je na La Verni bila u znaku pjesme i druženja.

     Posljednji dan hodočašća započeli smo svetom misom u kapeli Stigmata koju je predvodio fra Ivan Režić. Odmah potom zaputismo se prema Padovi. Ondje smo obišli baziliku svetog Ante i svetište svetog Leopolda Bogdana Mandića. To je bila posljednja postaja našeg putovanja. Odande smo pošli natrag prema Trsatu gdje smo još jedanput prenoćili. Sutradan smo se rastali od braće novaka iz drugih provincija i zaputili prema kući na Goricu.

 

Tekst: Fra Hrvoje Žabić

Fotografije: Fra Danijel Lukić