Banja Luka (Petrićevac),22. Listopada 2018.

 

Posveta samostanske crkve i oltara na Petrićevcu

 

U ponedjeljak 22. listopada na Petrićevcu u crkvi sv. Ante Padovanskog svečano je proslavljena posveta novoizgrađene crkve i oltara.

 

Crkva i samostan imaju dugu povijest. Prvi temelji samostana su postavljeni 1873. na Petrićevcu. Zgrada je izgorjela 1878. kada dolazi do borbe između Austrougarske vojske i turskih pobunjenika. Tada se Fratri sklanjaju u samostan Trapista „Marija Zvijezda“. Ponovna izgradnja samostana kreće 1880. a završava se 1882. Budući da samostan nije imao dovoljno prostora 1884. dolazi do proširenja samostana i iste te godine je izgrađena i crkva. Na taj se način stječu potpuni uvjeti da se rezidencija proglasi samostanom. 7. lipnja 1885. papa Leon XIII. dopušta da se na Petrićevcu uspostavi samostan. 1928. samostan se ruši i gradi se novi samostan. Uz novi samostan podignuta je i nova crkva sa dva zvonika. Nekadašnja rezidencija, a tako i samostan i crkva bili su posvećeni Presvetom Trojstvu.

 

Nova crkva je, međutim, dobila drugi patron, i posvećena je sv. Antunu Padovanskom, a  Presveto Trojstvo je do danas ostao titula samostana. U jakom zemljotresu koji je potresao Banja Luku samostan je oštećen, a crkva je potpuno srušena. 1974. crkva je ponovno izgrađena, a samostan je srušen i potom izgrađen novi. 1995. samostan i crkva ponovno doživljavaju žalosnu sudbinu. Vojska Republike Srpske minirala je crkvu i zapalila samostan. Samostan je obnovljen 1997. a gradnja nove crkve započela je 2008. godine, 2008., koja je dovršena 2018. godine.

 

 Potpunim dovršenjem samostanske crkve bilo je potrebno i posvetiti crkvu, oltar i sve što se nalazi u njoj. Crkvu je posvetio banjolučki biskup dr. Franjo Komarica. On je predvodio i koncelebrirano sveto misno slavlje s još tridesetak svećenika. Novaci su tom prilikom asistirali i ministrirali tokom cijele svečanosti.

Na početku same svečanosti biskup je predao ključeve

od crkve gvardijanu samostana fra Duji Ljevaru. Fra Dujo je otključava crkvu i u procesiji smo se svi uputili na svoja mjesta. Na samom početku obreda biskup je blagoslovio vodu i tom je vodom poškropio crkvu i narod. Poslije toga slijedila su misna čitanja i homilija koju je imao biskup. Nakon svega toga potpisale su se povelje koje su zajedno sa moćima ugrađene u oltar. Zatim je biskup pomazao oltar i četiri križa crkvi svetom krizmom.

 

Nakon posvete nastavljeno je misno slavlje.

Na kraju je gvardijan zahvalio svima koji su došli  uveličati ovaj sveti čin posvete crkve te je pozvao sve prisutne na ručak koji je bio u kripti crkve.

 

Na povratku kući novaci su posjetili samostan Trapista u Banja Luci „Marija Zvijezda“. Imali su priliku vidjeti bogato blago samostanske sakristije kao i samu crkvu koja spada među najveće crkve u Bosni i Hercegovini.

 

Tekst: fra Tomislav Vidović

Fotografije: fra Dario Laštro