Suho Polje, 12. kolovoza 2018.

 

Posveta crkve i oltara u Suhom Polju

 

U nedjelju, 12. kolovoza, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Suhom Polju svečano je proslavljena posveta crkve i oltara. Crkva u Suhom Polju u domovinskom ratu bila je minirana. 1998. godine započela je izgradnja nove crkve. Crkva je za samo dvije godine, iako nedovršena, bila u uporabi. Nakon osam godina započeti su radovi na konačnom uređenju crkve. Konačno je crkva  potpuno uređena za mandata župnika fra Marka Jukića.

 

Nakon ponovne izgradnje i uređenja crkve bilo je potrebno posvetiti crkvu, oltar i sve što se nalazi u crkvi. Posvetu crkve i oltara vodio je uzoriti Vinko kardinal Puljić nadbiskup i metropolit Vrhbosanski u koncelebraciji sa desetak svećenika.

 

Kardinal je dao ključ od crkve župniku fra Marku Jukiću. Fra Marko je otključao crkvu. U crkvu se ušlo u procesiji. Kardinal je na početku posvetio vodu i njom poškropio vjernike i crkvu. Nakon toga slijedila su misna čitanja. Umjesto molitve vjernika pjevale su se litanije, poslije litanija župnik i kardinal potpisali su povelju koja je stavljena u oltar sa moćima svetog Leopolda Bogdana Mandića. Nakon čega je kardinal sa svetom Krizmom pomazao oltar i dvanaest križeva Nakon posvete nastavljeno je misno slavlje.

 

Novaci sa Gorice su tom prilikom asistirali i ministrirali. Na kraju je župnik zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji crkve, a posebno kardinalu koji je posvetio crkvu.

 

Poslije mise nastavljeno je druženje u prostorijama župne kuće.

 

 

 

Tekst: fra Tomislav Vidović

Fotografije: fra Matej Juričević