Nova Bila, 21. srpnja 2019.

 

Nova generacija novaka Bosne Srebrene

 

 

Na šesnaestu nedjelju kroz Crkvenu godinu, u župi Svetoga Duha u Novoj Biloj  naša Franjevačka provincija Svetoga Križa Bosna Srebrena postala je bogatija za tri mladića koji su po prvi put obukli redovničko odjelo Reda manje braće. Naša zajednica s radošću prima ovu trojicu mladića, a to su: fra Nikola Barbić iz župe Fojnica, fra Robert Bašić iz župe Busovača i najmlađi fra Ilija Nakić iz župe Nova Bila.

 

Svetu je misu predslaviomnogopoštovani otac provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić uz koncelebraciju meštra postulanata fra Josipa Mrnjavca, prefekta sjemeništaraca fra Josipa Ikića, meštra novaka fra Marinka Baotića, gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa, župnika domaćina fra Slavka Petrušića i druge braće misnika. Otac provincijal pozvao je u svojoj homiliji braću novake da hrabro kroće evanđeoskom stazom poput našeg serafskog oca sv. Franje. Fra Jozo je kazao još da su kao franjevci dužni nositi Radosnu vijest evanđelja Isusa Krista svim odbačenim i svim onima koji su na marginama našeg društva. Na kraju svetog misnog slavlja župnik fra Slavko iskazao je svoju radost što je ova župna zajednica i ova crkva, koja na poseban način prikazuje povezanost bosanskog katoličkog puka i franjevaca (op. ova crkva bila je ratna bolnica u Domovinskom ratu), bila domaćin po prvi put oblačenju novaka Bosne Srebrene i k tomu još  je imala domaćeg sina koji je obukao habit sv. Franje.

 

Nakon sv. misnog slavlja uslijedila je okrijepa koju je organizirao župnik. Nakon ručka novaci i meštar otišli su put Novicijata na Gorici. Zahvaljujemo župniku i kapelanima na gostoprimstvu i objedu.

 

Ovim putem preporučujemo u vaše molitve ovu trojicu mladića da im Svesilni poda snage po zagovoru našeg serafskog oca Franje i blažene Djevice Marije, koju je naš otac posebno ljubio, da ustraju na svom redovničkom putu na koji ih On sam poziva, da nakon ovog svog prvog evo me imaju snage svako jutro kad otvore oči reći: ,,Evo me Gospodine, nek i danas bude Tvoja, a ne moja volja!"

 

 

Tekst: fra Matej Juričević

 

Foto: fra Ivan Stanić