Livno, 12. svibnja 2019.

 

 

Nedjelja Dobrog Pastira

 

 

Na četvrtu uskrsnu nedjelju ili nedjelju Dobrog Pastira, novaci su bili pozvani u župu Svih svetih u Livnu. Nedjelja Dobrog pastira u crkvenom kalendaru označena je kao dan kad bi se intenzivnije trebalo moliti za nova duhovna zvanja. Tom prilikom livanjski župnik fra Vinko Sičaja odlučio je napraviti promociju duhovnih zvanja u svojoj župi.

 

Novaci su sudjelovali na misama u 8 i 30 te na svečanoj pučkoj misi u 10 sati. Novaci su pod misom ministrirali, čitali i pjevali. Svete je mise predslavio meštar novaka fra Marinko Baotić koji je u svojoj homiliji istakao važnost duhovnih zvanja u životu katoličke zajednice. Fra Marinko je posebno istakao problem klevetanja i ogovaranja svećenika, rekavši da je to jedan od glavnih razloga zašto se mladi boje odvažiti na taj korak da kažu Gospodinu svoj: „Evo me!“

 

Ovom je prilikom i mnogopoštovani otac provincijal, Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić uputio poslanicu župnicima u kojoj moli svu braću na župama i samostanima da mole i rade u svrhu održavanja budućnosti naše Provincije u teškim vremenima koja su pred nama. Moli svu braću da učine sve što je u njihovoj mogućnosti s ciljem promoviranja upisa u naše Sjemenište i Postulaturu u Visokom.

 

Nakon svete mise po već ustaljenom običaju nastavljeno je bratsko druženje uz nedjeljni ručak kojeg je i ovog puta pripremio veliki prijatelj fratara, a posebice novaka Vjeko Barać. Iskreno se zahvaljujemo župniku fra Vinku i njegovim kapelanima fra Ivanu  i fra Emanuelu na pozivu i srdačnom prijemu. Ovim putem pozivamo sve da u svojim osobnim i obiteljskim molitvama zamole Gospodara žetve da pošalje nove radnike u svoju žetvu, da ohrabri sve one koji su osjetili Božji poziv, ali se ne usuđuju na njega odgovoriti i za sve one koji su se već odazvali da im Gospodin podari snage da ne posustanu i ne malakšu u svom pozivu.

 

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografije: fra Tonči Šarić