Split, 18. - 21. rujna 2018.

 

 

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka

 

 

Od 18. do 21. rujna 2018. godine održan je međuprovincijski susret franjevačkih novaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret je organizirala splitska franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Na susretu je sudjelovao 21 novak i 5 meštara, od toga 5 iz splitske provincije, 7 iz zagrebačke, 4 iz hercegovačke i 5 iz bosanske.

 

Susret je započeo okupljanjem novaka u utorak 18. rujna u popodnevnim satima u franjevačkom klerikatu na Trsteniku u Splitu. Nakon večernje molitve i večere održano je predstavljanje novicijatâ i međusobno upoznavanje uz druženje.

 

U srijedu 19. rujna, novaci su se nakon jutarnje molitve i doručka zaputili u Knin kako bi posjetili franjevački samostan sv. Ante, kninsku tvrđavu te novoizgrađenu crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Nakon ručka, novaci su se zaputili u Sinj u poznato svetište Gospe Sinjske gdje su posjetili crkvu i muzej sinjske alke. Po završetku posjete važnijih znamenitosti koje Sinj nudi slavljena je sveta misa u crkvi Gospe Sinjske. Poslije večere novaci su se zaputili u Split.

 

U četvrtak 20. rujna, novaci su posjetili novicijat splitske provincije. Na Visovačkom jezeru,  iz takozvane stijene „Lapis Alba“ iznikao je otočić Visovac na kojem redovnici žive dugi niz stoljeća. Upravo na tom otoku smješten je i novicijat okružen šarolikim biljnim svijetom. Novaci su posjetili samostanski muzej i samostan. Nakon ručka, sljedeće odredište bio je Šibenik. U popodnevnim satima organiziran je posjet katedrale sv. Jakova, samostana sv. Lovre, samostana franjevaca konventualaca u kojem je i nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića te naposljetku i novoizgrađenog samostana i crkve sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu gdje je slavljena sveta misa i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

 

U petak 21. rujna, ujedno i posljednji dan susreta novaci su posjetili Split i njegove znamenitosti. Najprije samostan Gospe od Zdravlja i provincijalat splitske provincije, zatim samostan franjevaca konventualaca sv. Franje, Dioklecijanovu palaču, katedralu te naposljetku kip Grgura Ninskog. Po povratku na Trstenik upriličen je ručak. Nakon ručka novaci su se zaputili u svoje novicijate.

 

Zahvaljujemo braći splitske provincije koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog susreta.

 

 

Tekst: fra Dario Laštro

Fotografije: fra Matej Juričević