Vukovar, 14. – 17. listopada 2019.

 

 

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka

 

 

            Od 14. do 17. listopada 2019. godine održan je međuprovincijski susret franjevačkih novaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret je organizirala zagrebačka franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda. Na susretu je sudjelovao 17 novaka i 6 meštara.

            Susret je započeo okupljanjem novaka u ponedjeljak 14. listopada u popodnevnim satima u franjevačkom samostanu u Vukovaru. Nakon Večernje molitve i večere održano je predstavljanje novicijatâ i međusobno upoznavanje uz druženje.

            U utorak, 15. listopada, novaci su se nakon Jutarnje molitve i doručka zaputili u obilazak samostanskih prostorija, crkve i gledanje filma o Vukovaru. Nakon molitve Srednjega časa i ručka krenuli smo u obilazak Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata i Ovčare gdje smo se pomolili za sve žrtve Domovinskoga rata, a zatim smo put nastavili prema Iloku gdje smo posjetili samostan i crkvu sv. Ivana Kapistrana. Po završetku obilaska samostana i crkve slavljena je sveta misa u crkvi. Nakon večere uputili smo se u Vukovar na počinak.

            U srijedu, 16. listopada, dan smo počeli molitvom Jutarnje i Službe čitanja iz časoslova i doručkom te se zaputili za Đakovo gdje smo razgledali katedralu. Nakon Đakova otišli smo u Osijek gdje smo posjetili samostan Tvrđu i konkatedralu u samom gradu. Navečer smo sudjelovali na svetoj misi i krunici u župi Svete Obitelji u Osijeku koju smo i animirali sviranjem i pjevanjem. Po završetku mise otišli smo na večeru, a potom se vratili nazad u Vukovar na počinak.

Posljednjega dana susreta u četvrtak, 17. listopada, posjetili smo Borovo naselje i župnu crkvu Gospe Fatimske te se nakon toga vratili na svetu misu i ručak u vukovarski samostan čime je okončan susret. Zahvalni Bogu i domaćinima na lijepom gostoprimstvu i bratskom druženju s drugim novacima, uputili smo se nazad za Livno.

 

 

Tekst: fra Ilija Nakić

Fotografije: fra Nikola Barbić