In memoriam: sestra Aleksandra (Ruža) Baotić

 

           U kasnim večernjim satima 22. svibnja 2018. godine, u samostanu Krista Kralja na Gorici u Livnu blago je u Gospodinu preminula naša sestra Aleksandra Baotić u 69. godini života i 48. godini redovništva. Sprovodni obred održan je u četvrtak, 24. svibnja, na mjesnom groblju Sv. Mihovila nakon svete mise zadušnice koja je slavljena u podne toga dana u franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici.

 

Sestra Aleksandra, krsnim imenom Ruža, rođena je 9. srpnja 1949. u Novom selu, Župa Majčinstva Marijina Tišina, od oca Ive i majke Mande rođene Nedić. Kao najstarije dijete odrastala je uz petoricu braće: Josu, fra Peru, Matu, Đuru, i Marka te dvije sestre Mandu i Anu (treća sestra Kata umrla je kao dijete). Da potječe iz bosanske vjerničke obitelji svjedoči nam i redovničko zvanje njezina brata fra Pere kao i još nekoliko zvanja iz njezine šire obitelji.

 

Sestra Aleksandra ostat će nam u sjećanju kao sestra koja je bila velika prijateljica novicijata i novaka. U bezbrojno se mnogo navrata stavljala  u službu novacima, nesebično im pomažući u poslovima koje oni nisu mogli sami obaviti. Ostat će nezaboravne njene maštovite čestitke i slatki darovi koje je ona novacima redovito poklanjala povodom raznoraznih prigoda. Njenim odlaskom ostat će jedna velika praznina, jer je za njenom užurbanošću i radinošću otišlo više života.

 

Neka joj je laka sveta hrvatska zemlja, a Svevišnji neka je nagradi vječnim mirom i spokojem.

 

Tekst i fotografije: Fra Hrvoje Žabić