Livno-Guber, 2. kolovoza 2018.

 

Gospa od anđela

 

U četvrtak, 2. kolovoza, proslavljen je blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkula. Posebno svečano je bilo u filijalnoj crkvu u Guberu koja je proslavila svoj patron. Posebnost ovog dana je potpuni oprost od vremenitih kazni koji se može dobiti uz propisane uvjete: potrebno je pohoditi crkvu, pristupiti sakramentu pokore i pričestiti se te moliti Očenaš i Vjerovanje na nakanu Svetog Oca pape. Stoga je ovaj dan mnoštvo svijeta pohodilo ovu crkvu u kojoj je svečano misno slavlje predslavio meštar novaka fra Marinko Baotić uz koncelebraciju fra Vinka Sičaje, livanjskog župnika te drugih svećenika.

 

U svom obraćanju vjernicima, fra Marinko je posebnu pažnju obratio na utjecaj franjevaca kroz povijest u našem narodu na marijansku pobožnost od tada je naš narod postao odan Mariji majci Božjoj našoj zagovornici te o tome kako djeca sve više padaju u napast bogopsovke. Jedan od najvećih problema je roditeljski nemar koji svoju djecu ne uče moliti.

 

Na kraju misnog slavlja, vjernicima se obratio i župnik fra Vinko zahvalivši svima koji su došli, fratrima, novacima, ministrantima, čitačima i župnom zboru.

 

Poslije mise je bilo organizirano zajedničko druženje uz ručak za svećenike i novake u konobi „Ivina Arka“ gdje je slavlje nastavljeno do popodnevnih sati. 

 

 

Tekst: fra Dario Laštro

Fotografije: fra Matej Juričević