Livno, 31. Ožujka 2019.

 

Dva događaja u župi Livno:

 pohod slike „Milosrdi Isus“ i uprizorenje muke Isusove

 

            U nedjelju 31. ožujka 2019. u župu Svih svetih u Livnu stigla je slika „Milosrdni Isus“. Ove korizme se posebno organizira hodočašće slike „Milosrdni Isus“ u sve župe Banjalučke biskupije. Slika se posebno veže uz poljsku sveticu i redovnicu sv. Faustinu Kowalsku. Sama slika naslikana je 1933. godine na temelju vizije uskrsloga Krista koju je sv. Faustina imala 1931. godine. Pobožnost prema božanskom milosrđu se posebno proširila nakon njezine kanonizacije 2000. godine. Stoga je sveti papa Ivan Pavao II. nakon njezine kanonizacije odlučio uvesti da nedjelja nakon Uskrsa bude nedjelja božanskog milosrđa.

 

U župnu crkvu slika je unesena u svečanoj procesiji praćena biskupom, svećenicima, redovnicima i okupljenim vjernicima. Na početku se svima obratio župnik župe Livno fra Vinko Sičaja, koji je najprije pozdravio banjalučkog biskupa mons. dr. Franju Komaricu i sve okupljene vjernike koji su u velikom broj došli na čašćenje slike. Citirajući svetog papu Ivana Pavla II. fra Vinko je pozvao sve okupljene vjernike da otvore svoje srce Kristu. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju sa svećenikom – palotincem iz Poljske p. Vitoldom Piotrom Pietrasinkim i još trojicom svećenika. U svojoj propovjedi misionar milosrđa p. Vitold je opširno pojasnio okupljenim vjernicima važnost prihvaćanja poruke koju je sv. Faustina Kowalska primila. Isto tako osvrno se i na stoljetnu povezanost između poljskog i hrvatskog naroda. Nakon homilije uslijedila je intronizacija i blagoslov slike „Milosrdni Isus“.

 

Na kraju je župnik fra Vinko Sičaja zahvalio biskupu Komarici i p. Vitoldu što su posjetli župu i donijeli duhovnu okrepu za sve okupljene vjernike. Nakon mise župnik je pozvao sve vjernike da svojim kućama ponesu sliku „Milosrdni Isus“ s prigodnom molitvom.

 

U istom danu vjernici livanjske župe imali su priliku doživjeti još jedan duhovni događaj korizmenog vremena. Naime u 19 sati nakon večernje svete mise u pastoralnom centru župe Livno  uprizorena je Muka Gospodina našega Isusa Krista, koju su izveli župljani župe sv. Ante Padovanskog iz Knina. Nakon predstave uslijedila je večera uz pjesmu i radosno druženje.

 

fra Tonči Šarić