Bogojavljenje i Krštenje Gospodinovo na Gorici

 

U subotu 6. siječnja u samostanu na Gorici kod Livna svečano je proslavljena svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja. Slavlje je započelo svečanom svetom misom u 10 sati koju je predslavio meštar novaka fra Marinko Baotić. Pod misom su blagoslovljene voda i sol, koje će vjernici koristiti za posvetu njihovih domova i radionica.

Po završetku svete mise uslijedio je blagoslov samostanske zajednice i cijelog samostana. Svečanu procesiju predvodio je gvardijan fra Pere Kuliš uz pripomoć novaka. Uz božićne pjesme u veselom bratskom ozračju blagoslovljene su sve zajedničke prostorije, fratarske sobe i novicijat. Starija braća su  pritom novake darivali lijepim darovima.

Kasnije, u popodnevnim satima blagoslovljen je i samostan Školskih sestara franjevki Krista Kralja na Gorici. Obred blagoslova najprije je počeo večernjom molitvom pod svetom misom koju je predvodio gorički gvardijan da bi potom uslijedio i blagoslov sestara i njihovih prostorija. Slavlje se nastavilo i na večeri kojom su sestre počastile novake.

Sutradan su, na blagdan Kristova Krštenja, novaci posjetili župnu crkvu u Livnu gdje su prisustvovali na svetim misama koje je predvodio njihov meštar fra Marinko Baotić. Župnik ih je na koncu zajedno sa svojim bratstvom počastio ručkom, nakon kojeg je meštar blagoslovio tu redovničku kuću i cijelu zajednicu koja u njoj boravi.

 

Tekst i fotografije: Fra Hrvoje Žabić