Siget, 16. lipnja 2017. godine

 

Susret s generalnim ministrom

 

U petak 16. lipnja novaci Bosne Srebrene, zajedno sa svojim meštrom, uputili su se prema Zagrebu na susret s generalnim ministrom OFM-a fra Michaelom Anthonyem Perryem, zajedno s ostalim odgojnim ustanovama Južnoslavenske konferencije, njihovim provincijalima i generalnim definitorijem. Program u samostanu Sv. Križa u župi Siget započeo je ručkom kada je fra Michael osobno pozdravio sve bogoslove, novake, postulante i sjemeništarce, s njihovim odgojiteljima.

 

U 14 sati slijedilo je pojedinačno predstavljanje odgojnih ustanova, njihovih aktivnosti i sveopćeg rada. Nakon kratke pauze i zajedničkog fotografiranja, general je rekao nekoliko poticajnih riječi za sve prisutne. Govorio je kako je važno da svi zajedno obratimo pozornost na početnu formaciju te iz toga razvijamo svoju trajnu formaciju koja će biti s nama kroz cijeli život. Nakon što je zbor, koji je sam general sastavio u kratkome vremenu, otpjevao jednu pjesmu, također je rekao kako je ljepše pjevati zajedno, raditi zajedno i sve činiti zajedno kao braća jer je najvažnija stvar, pored molitve, bratski život.

 

Govorio je kako nije pripremao neki poseban govor, nego je došao da se susretnemo, da čujemo ponešto jedni o drugima. Nakon što je odgovorio na nekoliko pitanja postavljenih od braće, istaknuo je da, iako mu je povjerena najvažnije služba u našemu Redu, i dalje provodi svoju trajnu formaciju te u razgovoru s nama nastavlja učiti nove stvari, naglašavajući kako se duhovno obogaćuje preko nas koji smo još u početnoj formaciji.

 

Iako je susret nastavljen svetom misom, novaci su morali ranije krenuti prema Kraljevoj Sutjesci, gdje su započeli svoje duhovne vježbe pred prve jednostavne zavjete.

 

Tekst fra Marko Nujić

Fotografije fra Kristijan Orkić