Humac, 9. rujna 2017.

 

Redovnici i redovnice u službi pomirenja

U subotu, 9. rujna, održan je XX. po redu redovnički dan u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji redovnički dan bio je označen temom Redovnici i redovnice u službi pomirenja. Mjesto susreta brojnih redovnika i redovnica ove godine bio je franjevački samostan svetog Ante na Humcu. Program je počeo molitvom i uvodnim pozdravom fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije i predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine. Prigodnu riječ je uputio također i pomoćni biskup banjolučki, fra Marko Semren i gvardijan samostana fra Dario Dodig.

 

Prvo predavanje na temu Redovnici i redovnice u službi pomirenja s teološkog gledišta održao je fra Mijo Džolan, fratar provincije Bosne Srebrene. Potom je nakon kratke pauze, na istu temu sa psihološkog gledišta, predavanje održala doc. dr. sc. Arta Dodaj sa Studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Nakon predavanja uslijedila je kratka rasprava potom pauza i prigoda za ispovijed i zajedničko misno slavlje koje je predslavio biskup fra Marko. Poslije misnog slavlja upriličen je objed za sve sudionike redovničkog dana, a potom i razgledavanje franjevačke galerije i muzeja te kulturno rekreativni program poslije kojeg je zatvoren XX. redovnički dan.

 

Bila je ovo još jedna lijepa prigoda za bratsko druženje i susret novaka s braćom novacima iz Hercegovine, postulantima i sjemeništarcima.

 

 

Tekst: fra Danijel Lukić

 

Fotografije: fra Patrik Mandić