Gorica-Livno, 23. svibnja 2017.

 

Posjet braće iz Hercegovine

 

U utorak 23. svibnja obilježen je tradicionalni susret franjevačkih novaka provincija Bosne Srebrene i Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ovo je drugi susret novaka dviju Provincija za vrijeme novicijatske godine. Prvi susret bio je na Humcu 8. studenog prošle godine. Lijepa je to tradicija za očuvanje i bolje upoznavanje bratstva između dvije franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini.

 

Novaci s Humca došli su na Goricu sa svojim meštrom fra Stankom Mabićem oko 10 sati gdje su ih dočekali novaci Bosne Srebrene sa svojim meštrom fra Marinkom Baotićem. Nakon međusobnog pozdrava i okrijepe u samostanskoj dvorani novaci su posjetili samostansku knjižnicu i galeriju. Poslije razgledavanja knjižnice i galerije slijedila je molitva Srednjeg časa u samostanskoj kapelici sa samostanskom zajednicom s Gorice. Iza molitve bio je ručak u samostanskoj blagovaonici sa starijom braćom franjevcima. Nakon ručka novaci su nastavili druženje u novicijatskoj razgovornici uz razgovor i pjesmu do polaska u zgradu Muzeja gdje su mogli vidjeti bogatu arheološku zbirku. Kroz muzej ih je provela djelatnica gđa Vlatka Dronjić. Tu su vidjeli mnoge ostavštine iz starijih razdoblja. Svi su mogli naći ono nešto za sebe što im je zanimljivo i vidjeti kako to izgleda. U 16:30 sati svi su se skupili u blagovaonicu na roštilj koji su pripremili domaćini.

 

Koliko je bratski susret bio lijep svjedok je i vrijeme koje je brzo proletjelo te su braća iz Hercegovine oko 19 sati krenula nazad za Humac.

 

Tekst fra Mile Beljo

Fotografije fra Kristijan Orkić