Bila kod Livna, 26. ožujka 2017.

 

Novaci u župi Bila kod Livna

 

U nedjelju 26. ožujka novaci Bosne Srebrene odazvali su se na poziv fra Ćirila Lovrića, župnika u župi Bila kod Livna. Misu u 11 sati predslavio je meštar novaka fra Marinko Baotić s fra Ćirilom Lovrićem u koncelebraciji, a novaci su animirali misno slavlje pjevanjem korizmenih pjesama. Na samom je početku misnoga slavlja župnik predstavio novake župljanima uputivši im ohrabrujuće poruke za njihov boravak u novicijatu i daljni put. Kazao je da nema ništa ljepše nego slijediti Krista i da se ne treba obazirati na tuđa mišljena. U svom kratkom nagovoru je kazao da su fratri onakvi koliko molimo za njih i da je uistinu velika potreba molitve za duhovna zvanja.

 

Nakon kratkog nagovora fra Marinko je započeo misno slavlje. U propovIjedi je govorio o događaju kojeg donosi evanđelje (Iv 9, 1-41: Ode, umije se pa se vrati gledajući), o slijepcu kojeg je Isus ozdravio. Odmah na početku istaknuo je da nam Crkva stavlja posebno ova korizmena evanđelja da nas postupno odgaja u vjeri. Oslanjajući se na taj događaj možemo dosta toga uočiti. Isusova pouka je da se grijeh ne prenosi s koljena na koljeno. Naglasio je da nam bolest daje priliku da ispitamo sebe i približimo Bogu, ako je prihvatimo s Bogom. Sam Isus nam je primjer da bolest i grijeh ne dolaze od Boga, jer on sam nije zgriješio, a trpio je, bio mučen, raspet i pokopan. Također da čudesa sama ne približavaju Bogu, ako mu se ne obratimo u potpunosti. Slijepac je ozdravio tek kad je priznao Isusa Bogom, kad je spoznao Isusa i njegovu slavu. Na kraju propovIjedi postavio je pitanja kako mi danas doživljavamo Boga, je li mi uistinu prihvaćamo Isusa Bogom i Gospodinom u svom životu, ne samo kao teoriju nego i svakim našim djelom i riječju? Koliko sam puta slijep, a koliko je on uistinu Bog?           

 

Poslije toga župnik je pozvao novake i meštra u župne prostorije gdje im je iskazao gostoprimstvo. Nakon objeda pokazao im je prostorije gdje borave fratri i časne sestre. Obišli su galeriju Mito kod Branka Ivankovića – Mite koji ih je velikodušno dočekao, proveo kroz nju i pokazao svoja djela koja je napravio i naslikao. Tu se nalaze mnoga umjetnička djela kao što su kipovi, portreti, crkve u drvetu, slike i drugo. Zahvalili su se župniku na iskazanom gostoprimstvu. Naposljetku su se novaci s meštrom uputili u novicijat na Goricu.

 

 

                    Tekst fra Drago Blažević

                    Fotografije fra Nikola Livaja