Gorica-Livno, 1. ožujka 2017.

 

Mjesečna rekolekcija

 

U srijedu 1. ožujka održana je mjesečna rekolekcija za livanjsko samostansko područje, kojoj su prisustvovali i novaci Bosne Srebrene. Predavač je bio fra Luka Tomašević, profesor na KBF-U u Splitu. Rekolekcija je započela molitvom časoslova, nakon čega je uslijedilo predavanje.

 

Tema predavanja bila je kršćanska ideja socijalne pravednosti. Samo vršenje pravednosti je čin pokore. Tim činom postiže se ostvarenje socijalne i međunarodne pravde koja donosi mir. Također, pitanje međuljudskih odnosa trebaju se rješavati po načelima pravednosti. Pravednost je nazvana krepošću, a krepost je stanje duha. Prema kršćanskom načelu pravednost se može definirati kao krepost koja proizlazi iz ispravne savjesti i iskustva koje volju usmjerava na dobro. Ljudi su osjetljivi na nepravednost, pa odnose reguliraju zakonima. Tako nastaje mnoštvo zakona iz kojih se rađa zakonska pravednost, a ne ona kreposna. Papa Franjo stvara siromašnu Crkvu za siromašne, razvija ideju samopomaganja te poziva na usredotočenost prema odbačenim i marginaliziranim.

 

Nakon predavanja fra Luka je predslavio svetu misu. U koncelebraciji su bili svećenici goričke samostanske zajednice i župa livanjskog kraja. U kratkoj homiliji istaknuo je potrebu da korizma postane preobrazba srca i vrijeme razmišljanja o milosti, kako bismo se istinski pripremili za Uskrs.

 

Tekst: fra Nikola Livaja

Fotografije: fra Kristijan Orkić