Gorica-Livno, 13. travnja 2017.

 

Misa Večere Gospodnje

 

U četvrtak 13. travnja u 18 sati na Gorici proslavljena je Misa Večere Gospodnje. Svečano misno slavlje predslavio je samostanski vikar fra Franjo Vrgoč. U koncelebraciji su bili fratri samostanske zajednice i župe Livno. Ovom svetom misom, koja je spomen na Isusovu posljednju večeru i ustanovljenje Euharistije, završena je korizma, a počelo Vazmeno trodnevlje.

 

Fra Franjo je u homiliji istaknuo kako je Veliki četvrtak prožet atmosferom rastanka. Isus je osjećao blizinu smrti. Pod pritiskom konačnog rastanka želio se sa svakim od učenika pojedinačno oprostiti. Za opraštanje, umjesto zagrljaja, izabire gestu pranja nogu, kojom naglašava dostojanstvo svakog pojedinca. Pri lomljenju kruha daje se učenicima ostajući s njima na poseban način. Daje im svoje tijelo dok je na rubu smrti, a slika smrti je njegov odlazak u tminu nakon večere. Sjećanje na ovu večer učenike će nositi te im jačati vjeru.

 

Nakon pričesti posvećene hostije prenesene su na sporedni oltar, dok je glavni ostao ogoljen. Po završetku svete mise i razilaska u tišini, vjernici su ostajali u osobnoj molitvi pred Sakramentom.

 

          Tekst fra Nikola Livaja

Fotografije fra Kristijan Orkić