Gorica-Livno, 26-29. lipanj 2017.

 

Manifestacija “Naša Gorica“ i proslava sv. Petra i Pavla

 

U ponedjeljak 26. lipnja, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu otvorena je svetom misom kulturno-vjerska manifestacija Naša Gorica koju po osmi put organiziraju Franjevački samostan  na Gorici i Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno.

 

Prve večeri trodnevnice misno slavlje predslavio je fra Ivan Pilić, župni vikar u župi Podhum. U svojoj propovijedi izlagao je osobine sv. Petra i Pavla koje danas teško nalazimo među ljudima. Pozvao je da svatko od nas nađe hrabrosti da poput ove dvojice apostola svjedoči svoju vjeru. Nakon svete mise u dvorištu Franjevačkog muzeja svečano je otvoren 1. međunarodni trijenale grafike u Livnu. Otvorenje je glazbeno popratio Ivan Šušnjar izvedbom nekoliko skladbi na gitari.

 

Druga večer trodnevnice započela je misnim slavljem koje je predslavio fra Tomislav Svetinović, župni vikar u župi Ljubunčić. Fra Tomislav je u svojoj propovijedi pozivao na djelovanje. Poručio je da se svatko treba izboriti za bolji život jer popuštanjem onima koji su na vlasti sudjeluju u uništavanju temelja društva. Rekao je da nam sv. Petar i Pavao trebaju biti uzori autentičnog kršćanskog  življenja. Kasnije te iste večeri, u dvorani nove zgrade muzeja uslijedilo je predstavljanje knjige Komunizam i čovjek  autora Josipa Mihaljevića. U glazbenom dijelu programa su nastupili Ivan i Renata Karša.

 

Posljednji dan trodnevnice započeo je također misom koju je predslavio fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Fra Miro je u svojoj propovijedi izlagao osobine  i događaje iz života sv. Petra i Pavla kao primjere kršćanskoga življenja. Pozvao nas je i da učimo služiti ne moćnijima, nego slabijima od nas. Nakon mise, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici uslijedilo je predavanje o životu i djelu fra Anđela Ćurića. Poslije predavanje klapa Delmati iz Splita održala je svoj koncert.

 

Na sam dan svetkovine dvojice apostola u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu slavljene su tri mise. Misu u sedam sati predslavio je fra Miroslav Ištuk, član samostanske zajednice. Misna slavlja u 10:30 i 18 sati predslavio je fra Miro Jelečević. Fra Miro je u svojoj propovijedi govorio o približavanju iskustava apostola našim životima. Kazao je kako strah ima veliku moć u životu. I Petar je osjećao strah u tamnici. Strah, ali ne beznadnost. Imao je pouzdanja u Boga. Tako i mi trebamo danas imati pouzdanja u Boga i ne dopustiti strahovima da vladaju nad nama jer Krist nam je ojačao nadu svojim uskrsnućem.

 

Tekst fra Kristijan Orkić

Fotografije fra Nikola Livaja