Gorica-Livno, 20. travnja 2017.

 

Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja

 

U četvrtak 20. travnja u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno otvorena je izložba Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja akademskog slikara Ivice Vlašića. Nekoliko prigodnih riječi uputili su Dražena Džeko, ravnateljica muzeja i galerije, kustos izložbe Stanko Špoljarić, hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, dok je izložbu otvorio gradonačelnik Livna Luka Čelan. Glazbenom izvedbom večer su uljepšale članice vokalnog sastava Dinara iz Livna.

 

Spomenuta izložba prikazuje više od 100 djela, većinom pejzaža i prikaza konja. Umjetnik u statičnost pejzaža dinamičnost u prikaz unosi konjima, koji su mu zanimljivi iz više razloga. Osim što su atrakcija i posebnost livanjskog kraja, svojim okupljanjima i kretanjima podsjećaju  na životinje savana drugih kontinenata. Svojim izgledom pobuđuju pažnju, a također su i podrška aktualnim ekološkim stavovima.

 

Ivica Vlašić rođen je 1954. u Varešu, a živi u Livnu. Akademiju likovnih umjetnosti diplomirao je u Sarajevu, a slikarstvo specijalizirao u Varšavi. U 40 godina svoga stvaralaštva imao je 45 samostalnih i više od 150 izložbi u domovini i inozemstvu.

 

Tekst fra Nikola Livaja

Fotografije fra Kristijan Orkić