Trsat - Asiz - Padova, 26. travnja - 3. svibnja 2017.

 

Hodočašće u Asiz

 

Budući da je novicijatska godina vrijeme intenzivnijeg uvođenja u franjevački život, svake se godine organizira hodočašće u Asiz, na izvore franjevaštva, kako bi novaci vidjeli mjesta u kojima je boravio sv. Franjo, kojega su odlučili nasljedovati. Tako su i ove godine novaci Bosne Srebrene, zajedno s ostalim novacima JKPM-a, pohodili talijansku pokrajinu Umbriju. Ovogodišnji organizator putovanja bio je fra Marinko Baotić, meštar goričkih novaka.

 

U srijedu 26. travnja u prijepodnevnim satima krenuli smo s Gorice prema Visovcu, gdje su nas dočekali novaci Provincije Presvetog otkupitelja te Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon zajedničkog ručka i kratkog obilaska bisera Krke, zajedno smo se uputili na Trsat, gdje je smješten novicijat provincije sv. Ćirila i Metoda. Po dolasku i susretu s domaćinima upoznali smo svetište Gospe Trsatske, a zatim otišli na počinak kako bi bili spremni za put prema Franjinom rodnom gradu.

 

Sutradan, u ranim jutarnjim satima, pridružili su nam se novaci trećoredci sa svojim meštrom, a zatim krenusmo put Asiza. Dolaskom u Asiz skupina hodočasnika upotpunila je svoj broj od 33 novaka i sedam meštara pridruživanjem novaka i meštra Albanske kustodije. Nakon smještaja kod sestara franjevki Marijinih misionarki započeo je obilazak Asiza.

 

Prvo odredište bila je crkva sv. Damjana, mjesto u kojem je i asiški svetac počeo svoj hod za Kristom, čuvši Ga kako mu govori da ide popraviti Crkvu. Prvu zajedničku svetu misu na hodočašću predslavio je fra Diego Deklić, meštar s Košljuna, a propovijedao je fra Joso Živković, meštar novaka trećoredaca. Nakon mise, Večernju na talijanskom jeziku izmolili smo u Porcijunkuli. Tako smo činili svaki dan boravka u Asizu.

 

Program drugoga dana počeo je posjetom Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo pripravio prve jaslice. Božićnu svetu misu predslavio je visovački meštar fra Jure Jurić-Šimunović. Put nas je dalje odveo iz Greccia u Fonte Colombo, gdje je Franjo sastavio pravilo Reda. Nakon obilaska svetišta posjetili smo i La Forestu, u kojoj se Franjo liječio. Na mjestu gdje je napisana Pjesma stvorova danas se nalazi zajednica Mondo X, udruga za ovisnike kojima je potrebna pomoć za povratak na stazu života. Na povratku u Asiz naišli smo u svetište Rivotorto, što znači vijugavi potočić. Ondje su boravila prva braća.

 

Trećega dana misu u Porcijunkuli predslavio je fra Marinko Baotić. U poslijepodnevnim smo satima posjetili samotište Carceri, gdje smo imali priliku povući se u osobnu molitvu. Iz Carcera smo pješice došli do crkve sv. Damjana, u kojoj smo imali klanjanje i Večernju.

 

Prva postaja četvrtog dana bio je grob sv. Franje, na kojem je svetu misu predslavio trsatski meštar fra Tomislav Faletar. Po završetku svete mise razgledali smo samostan Sacro Convento, baziliku sv. Klare, baziliku sv. Rufina, Franjinu rodnu kuću te ostale znamenitosti Asiza. Vrijeme poslijepodne iskoristili smo za obilazak, šetnju, kupovinu te osobnu molitvu.

 

Ujutro petoga dana oprostismo se od Asiza i zaputismo na La Vernu, brdo na kojem je Franjo primio stigme. Po dolasku je sv. misu predslavio fra Stanko Mabić, meštar iz Hercegovine. Nakon ručka sudjelovali smo u molitvi Srednjeg časa i procesiji do kapele Stigmata, dok su večernji sati bili rezervirani za druženje uz pjesmu.

 

Šestoga dana misu u kapeli Stigmata predslavio je albanski meštar fra Marko Ešegović. Pod sv. misom imali smo priliku čuti animiranje liturgije na albanskom jeziku. Nakon doručka uputili smo se prema Padovi, gdje smo obišli baziliku sv. Ante te svetište sv. Lepolda Bogdana Mandića. To je bila posljednja postaja našeg hodočašća. Iz Padove krenusmo prema Trsatu gdje smo ponovo prenoćili. Sutradan smo se uputili kući te u poslijepodnevnim satima stigli na Goricu.

 

Posjet Asizu na svakome je osobno ostavio duboke dojmove, koje ćemo zasigurno još dugo prebirati. Ovo hodočašće zasigurno može svakome od nas pomoći u preispitivanju i traženju načina za nasljedovanje Krista po primjeru sv. Franje.

 

 Tekst fra Nikola Livaja

Fotografije fra Kristijan Orkić