Kraljeva Sutjeska, 17-20. lipnja 2017.

 

Duhovne vježbe u Kraljevoj Sutjesci

 

U subotu 17. lipnja u Kraljevoj Sutjesci novaci Bosne Srebrene započeli su duhovne vježbe pred svoje prve jednostavne zavjete. Voditelj duhovnih vježbi bio je fra Slavko Topić, gvardijan franjevačkog samostana na Bistriku i profesor na franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

Program duhovnih vježbi započeo je svetom misom i zazivom Duha Svetoga u prijepodnevnim satima, dok je duhovnik prvo predavanje o idealu redovničkog života održao u poslijepodnevnim satima. Tijekom duhovnih vježbi, uz predavanja i redovito moljenje časoslova i krunice, bilo je vremena i za upoznavanje sutješkog samostana. Novaci su posjetili srednjovjekovni grad Bobovac i staro fratarsko groblje. Putem su do groblja također izmolili Križni put.

 

Predavanja su se odnosila na redovništvo, zavjete, euharistiju, krunicu, ali je bilo vremena za pitanja, na koja je duhovnik rado odgovarao. Program je završio euharistijskim klanjanjem te zahvalnom molitvom Tebe Boga hvalimo. Na koncu je meštar zahvalio sutješkom gvardijanu fra Željku Brkiću i samostanskoj zajednici na gostoprimstvu, a gvardijan novicijatskoj zajednici što je odabrala ovaj samostan za duhovne vježbe.

 

Tekst fra Nikola Livaja

Fotografije fra Kristijan Orkić