Gorica, 27-28. kolovoza 2016.

 

 

Vrhbosna festival na Gorici

 

U samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici održan je Vrhbosna festival, međunarodni festival stare glazbe koji je trajao dva dana i svi koji su željeli prisustvovati ovome glazbenom spektaklu imali su priliku, jer sve što je trebalo da se čuju zvuci univerzalnog jezika jest bilo, da se pronađe udobno mjesto u klupama, a za sve ostalo su bili zaduženi talentirani izvođači. Začetnik ideje o organiziranju koncerata u Livnu je prof. Alojzije Prosoli, utemeljitelj i ravnatelj Vrhbosna festivala.

 

Prvi dan festivala obilježila je „Pohvalna glazbena barokna priča“. Na koncertu, koji je počeo u 20:00 sati, su izvođena djela D. Castelloa, G. Ph. Telemanna, G. F. Händela, T. Merula i A. Corellia. Njihovi izvođači su bili violinisti Silvio Richter i Anna Waszak te orguljaš Mario Penzar.

 

Drugi dan festivala je nosio naziv „Renesansni glazbeni vrt-In dulci iubilo“. Na repertoaru za koncert u 11:00 sati bili su G. Frescobaldi, I. Lukačić, G. F. Händel, J. S. Bach, F. Schubert i D. Zipoli. Za oživljavanje ovih crkvenih djela bili su zaslužni sopranistica Jelica Bojić te orguljaš Mario Penzar.

Tekst: fra Kristijan Orkić

Fotografije: fra Mile Beljo