Vidoši, 15. kolovoza 2016

 

Velika Gospa u Vidošima

 

U ponedjeljak, 15. kolovoza, u župi Vidoši proslavljen je supatron župe Velika Gospa. Svečano misno slavlje predvodio je profesor na Franjevačkoj teologiji fra Josip Jozić uz koncelebraciju župnika fra Ivana Kasala i još nekoliko svećenika. Novaci su čitali, pjevali te pomagali prilikom organiziranja proslave supatrona.

 

Fra Josip Jozić je govorio kako Marija u vrijeme susreta s Bogom nije bila sigurna i upućena u misterij utjelovljenja i otkupljenja što se ima dogoditi, nego je prihvatila Božji poziv s vjerom i pouzdanjem u Njega, koji je Dobrota od koljena do koljena.

Nadalje je govorio o njezinu susretu s Elizabetom te rekao da su i jedna i druga mogle prigovarati zbog svoga križa ili jedna drugoj, no obje s dostojanstvom žive svoja čuda u vjeri i najbolje jedna drugu razumiju, jer bile su povezane preko Duha s Bogom. Blažene bile one jer ne vidješe, a povjerovaše. I na koncu homilije je upitao sve prisutne što to nas kršćane povezuje da  se okupljamo u župama, provincijama, državi, svijetu? Nije li to ista ona Dobrota koja je spajala Mariju i Elizabetu?

 

Nekoliko tisuća vjernika prisutnih za vrijeme mise govori nam kako ne samo župljani župe Vidoši, nego i župljani drugih župa rado hodočaste Gospi i mole za njezin zagovor svet te da je Mati Kristova česta zagovornica livanjskoga puka. Za novake je to bilo iskustvo u kojem su imali priliku vidjeti gostoprimstvo livanjskih vjernika, njihovu nadu u Boga, a poslije mise zapjevala se i ganga te zasviralo kolo. Nakon toga srdačni župnik fra Ivan Kasalo pozvao je goste na objed, gdje su se novaci družili sa svećenicima i bogoslovima.

 

 Djevice, na nebo uznesena, moli za nas!

 

Tekst: fra Kristijan Orkić

 

Fotografije: fra Mile Beljo