Trsat - Asiz - Padova, 19. - 24. travnja 2016.

 

Tradicionalno hodočašće Stopama sv. Franje

 

Mjesecima su franjevački novaci učili, slušali i razmišljali o sv. Franji, franjevačkom pokretu i franjevaštvu. Sva saznanja, informacije i misli koje su usvojili napokon su mogli vidjeti, doživjeti i osjetiti. Tako su i ove godine novaci Bosne Srebrene i Albanske kustodije, zajedno sa svojim meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Marinkom Baotićem, bili od 19. do 24. travnja na tradicionalnom međuprovincijskom hodočašću u Asizu te koračali gradom svoga duhovnog vođe. Ovogodišnji organizator hodočašća bio je fra Diego Deklić, meštar novaka provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Trsat je i ovaj put bio mjesto okupljanja svih novicijata. Fratri i novaci s Trsata lijepo su ugostili novake Hercegovačke franjevačke provincije s Humca i Bosne Srebrene s Gorice (Livno) gdje su svi zajedno izmolili Večernju, večerali i kratko se navečer družili.

 

U ranim jutarnjim satima, nakon doručka, svi su zajedno krenuli put Asiza na hodočašće kodnog naziva Stopama svetoga Franje Asiškog. Oko 15 sati stigla je vesela bratska družina u Asiz te su se odmah smjestili u samostan kod sestara Franjevki Marijinih misionarki, odmah iza Porcijunkule. Potom su se zaputili ka sv. Damjanu. To je bilo prvo odredište novaka, ali i  sv. Franje koji je baš tu započeo svoj povijesni put. Nakon obilaska svetišta slavila se sveta misa koju je predslavio meštar novaka s Gorice fra Marko. Zadnje odredište prvog dana hodočašća bila je Procijunkula gdje su novaci i meštri s ostalom braćom i hodočasnicima molili Večernju na talijanskom jeziku.

 

Drugi dan hodočašća imao je jači tempo, a cilj je bio Rietska dolina, udaljena nekih 100-ak kilometara na putu od Asiza prema Rimu. Po polasku iz Asiza novaci su usput obišli svetište Rivotorto gdje je sv. Franjo započeo novi život s braćom, a zatim se nastavio put prema Grecciu. Ovo je mjesto posebno jer je tu sv. Franjo napravio prve žive jaslice. Zbog toga je slavljeno božićno misno slavlje, a predslavio ga je fra Bernardin Plantek, domeštar trsatskih novaka. Poslije razgledavanja Greccia, drugog Betlehema, svi su se uputili ka Fonte Colombu. Ovo mjesto u prijevodu znači Studenac golubova, a značajno je zbog nastanka franjevačkog Pravila te ga mnogi nazivaju Franjevački Sinaj. Predzadnja stanica ovog dana hodočašća bilo je svetište La Foresta i susret sa zajednicom Mondo X. Potom su se novaci zaputili prema svetištu Poggio Bustone te opet u Porcijunkulu na Večernju molitvu.

 

Treći dan hodočašća bio je poseban jer je na red došla Porcijunkula, po Franjinom mišljenju pravi Božji dar. Tu su braća slavila euharistiju koju je predvodio fra Ivan Landeka, domeštar hercegovačkih novaka. Nakon svete mise novaci su imali nešto više vremena za obilazak svetišta te za razgledavanje i kupovanje suvenira. Poslijepodne uputili su se kombijima do samotišta Carceri gdje su se svi nakon zajedničkog obilaska svetišta povukli na osobnu molitvu i razmišljanje. Zadnja točka ovog dana bilo je klanjanje i Večernja molitva sa hodočasnicima u svetištu sv. Damjana do kojeg su došli pješice spuštajući se od Carcera, što glavnom cestom, što prečicama.

 

Četvrti dan hodočašća novaci su proveli u samom Asizu. Prvo im je odredište bila bazilika sv. Franje gdje je slavljeno misno slavlje na grobu sv. Franje, a predslavitelj je bio fra Marinko Baotić, domeštar novaka s Gorice. Nakon svete mise novaci i meštri krenuli su u obilazak bazilike i samostana Sacro Convento. Imali su priliku vidjeti brojne relikvije sv. Franje te druge vrijedne umjetnine i znamenitosti franjevačkog pokreta. Nakon toga je bilo slobodno razgledavanje grada i ostalih crkava i značajnih mjesta kao što su: bazilika sv. Klare, crkva sv. Rufina, rodna kuća sv. Franje (Chiesa Nuova), Minervin hram itd. Poslijepodne je bio opušteniji raspored za osobno razgledavanje, molitvu i rekreaciju sve do Večernje molitve koja je ponovno bila u najdražoj Franjinoj crkvici, Porcijunkuli.

 

Petog dana hodočašća oprostili su se novaci od Asiza te se zaputili prema La Verni, mjestu koje je susret čovjeka i njegovog Izvora. Po dolasku na La Vernu smjestili su se u samostanske sobe te se zaputili u kapelu na zajedničko misno slavlje koje je slavio fra Diego Deklić, meštar novaka provincije sv. Jeronima, a kratku je homiliju imao fra Tomislav Faletar, meštar trsatskih novaka. Poslije ručka i razgledavanja svetišta, novaci su, nakon srednjeg časa, sudjelovali u procesiji iz bazilike do kapele Stigmata. Večernja molitva bila je u bazilici na talijanskom jeziku. Poslije večere bilo je zajedničko druženje u samostanskoj dvorani uz pjesmu i razgovor.

 

Šestog dana hodočašća, nakon jutarnje svete mise u kapeli Stigmata, koju je predslavio meštar novaka s Humca fra Slavko Soldo, krenulo se k posljednjem odredištu ovog hodočašća. Bila je to Padova, dom svetaca. U Padovu su stigli oko 13 sati te se odmah zaputili prema bazilici sv. Ante Padovanskog. U bazilici su imali vremena za razgledavanje, ali i mogućnost vidjeti relikvije sv. Ante kao i brojne druge znamenitosti koje krase ovaj prekrasni Božji hram. Poslije bazilike sv. Ante posjetili su svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje su mogli vidjeti njegovo tijelo koje je nedavno bilo u Hrvatskoj.

 

Tu se završilo hodočašće franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije i krenulo natrag na Trsat kamo su stigli oko 20 sati te su nakon večere i druženja krenuli na počinak. Sutradan ujutro, nakon svete mise, novaci Bosne Srebrene i Hercegovačke provincije zaputili su se svojim kućama. Ovaj susret novaka s Trsata, Humca i Gorice u mjesta sveca kojega slijede ili bolje rečeno – nastoje slijediti, nešto je zaista posebno. Puno je svima značilo ovo hodočašće kao duhovno, bratsko i umno bogaćenje duha i tijela. Svi se nadaju da će imati još prilika koračati mjestima kojima je hodio i u kojima je djelovao sv. Franjo.

 

Tekst: Fra Mihael Anđelović 

Fotografije: Fra Kristjan Camaj