Gorica-Livno, 30. svibnja 2016.

 

Tradicionalni susret novaka

 

U ponedjeljak, 30. svibnja 2016. godine, obilježen je tradicionalni susret franjevačkih novaka provincija Bosne Srebrene i Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ovo je deveti susret novaka bosanske i hercegovačke provincije te je već postala tradicija koja njeguje dobre odnose između provincije majke, Bosne Srebrene, i njezine kćeri, hercegovačke provincije. Braća su novaci iz Hercegovine, zajedno sa svojim meštrom fra Slavkom Soldom, stigla oko 10 sati na Goricu gdje su ih dočekali domaćini susreta, gorički novaci na čelu sa svojim meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Marinkom Baotićem. Nakon pozdrava i zagrljaja svi su se uputili u novosagrađenu samostansku dvoranu na osvježenje i razgovor. Tamo je meštar goričkih novaka, fra Marko, pozdravio goste i zaželio im dobrodošlicu te ukratko predstavio povijest novicijata Bosne Srebrene.

 

Poslije okrjepe svi su se zaputili u Franjevački muzej i galeriju Gorica-Livno kroz koji ih je proveo ravnatelj gosp. Josip Gelo. On je ukratko ispričao povijest nastanka Muzeja te je pokazao novacima sadržaj i znamenitosti. Zatim se vesela družina zaputila u galeriju u kojoj su imali priliku vidjeti brojne slike velikog bosanskohercegovačkog autora, Gabrijela Jurkića. Zadnja znamenitost koju su obišli bila je samostanska crkva sv. Petra i Pavla na Gorici.

 

Kada su se novaci kulturno obogatili, uslijedila je duhovna okrjepa, zajednička molitva Srednjeg časa. U poslijepodnevnim satima uslijedio je opušteniji raspored koji je započeo zajedničkim ručkom u samostanskoj blagovaonici. Na samom početku ručka gostima se obratio gorički gvardijan, fra Miroslav Ištuk, koji je gostima poželio dobrodošlicu i izrazio svoju radost što su došli u livanjski kraj te je dao pozitivnu ocjenu ovoga susreta i poticaj da se tako dalje nastavi. Na samom se kraju ručka meštar hercegovačkih novaka fra Slavko Soldo zahvalio domaćinima na gostoprimstvu te je istaknuo da ove dvije provincije trebaju i dalje surađivati i njegovati bratske odnose za dobrobit katoličke vjere, franjevaštva i napretka Bosne i Hercegovine.

 

Novaci se drže stare latinske poslovice zdrav duh u zdravom tijelu pa su se iz toga razloga nakon ručka zaputili na igralište gdje su odigrali nogometnu utakmicu. Poslije  sportsko-rekreacijskog druženja, potrošivši kalorije od ručka, ponovno su se zaputili u blagovaonicu gdje su se okrijepili bogato pripremljenim domjenkom. Bilo je tu priča o raznim anegdotama i zanimljivostima iz ove novicijatske godine. Koliko je bratski susret bio lijep svjedok je i vrijeme koje je brzo proletjelo te su braća iz Hercegovine, oko 17 sati, krenula u svoju kuću novicijata na Humcu..

 

Tekst: Fra Mihael Anđelović

Fotografije: Fra Kristjan Camaj