Brestovsko, 11. kolovoza 2016.

 

Svečani zavjeti u Brestovskom

 

U četvrtak, 11. kolovoza, na blagdan sv. Klare, novaci s Gorice su prisustvovali polaganju svečanih zavjeta sestara klarisa u Brestovskom, u samostanu sv. Klare. Sestre Rita iz župe Grude i sestra Marija iz župe Čuklić položile su u ruke časne majke sestre Hijacinte svečane zavjete koje će po Pravilu sv. Klare živjeti kroz poslušnost, bez vlasništva, čistoću i klauzuru. Samostan sv. Klare u Brestovskom utemeljen je 1989. dolaskom klarisa i od tada klarise, članice Drugog franjevačkog reda, djeluju i žive bez prekida u tom samostanu.

 

Svečano misno slavlje predslavio je pomoćni banjolučki biskup dr. fra Marko Semren. uz koncelebraciju duhovnika sestara fra Gabrijela Tomića, mp. o. provincijala Hercegovačke provincije fra Miljenka Šteke, ekonoma i definitora provincije Bosne Srebrene fra Nikice Vujice kao predstavnika mp. o. provincijala fra Joze Marinčića te tridesetak svećenika, kako franjevaca tako i dijecezanskih, Poručio je sestrama da se ne straše svoga izbora, nego da na pitanje što to one mogu reći ljudima o Bogu odgovore životnim odvažnim svjedočenjem i življenjem svojih zavjeta.

 

Na svečanom misnom slavlju novaci su sudjelovali ministriranjem i pjevanjem. Nakon mise uslijedio je ručak i povedeno je kolo gdje su novaci pokazali kako im njegovanje tradicionalnih plesova nije strano. Prije povratka u novicijat imali su priliku kratko razgovarati s klarisama. Gorički novaci žele novozavjetovanim sestrama obilje mira, blagoslova i ustrajnosti u daljnjoj formaciji i pozivaju da ih stave u svoje molitvene nakane.

 

                                                                                  Tekst: fra Kristijan Orkić

 

Fotografije: fra Mile Beljo