Podmilačje, 23. - 24. lipnja 2016.

 

Sv. Ivo u Podmilačju

 

Na uočnicu sv. Ivana Krstitelja, 23. lipnja, franjevački su novaci zajedno sa svojim meštrima pohodili bosansko svetište u Podmilačju. Tamo dolaze s ciljem da pomognu organizatorima u posljednjim pripremama za proslavu Svetkovine. Sv. Ivan Krstitelj, omiljeni svetac ovih područja i cijele Crkve, ponovno sabire pobožni puk iz raznih krajeva BiH, Hrvatske, ali i mnogih drugih država.

 

Nakon devetnice i trodnevnice, koje ovim danom završavaju, program proslave počeo je u 15:30 pokorničkim bogoslužjem, nakon čega je u 16:00 uslijedila procesija s kipom Sveca i sv. misa koju je predslavio fra Jozo Šarčević, župni vikar u Busovači. U 18:00 glavnu riječ i svečano misno slavlje imao je uzoriti kard. Vinko Pujić. Nakon sv. mise uslijedila je molitva za bolesne i blagoslov nabožnih predmeta. Na ovim misnim slavljima, unatoč velikim temperaturama, sudjelovao je veliki broj hodočasnika. Neki sv. Ivi dolaze tradicionalno dugi niz godina, dok su opet neki oduševljeni svojim prvim dolaskom. Podmilačje, mjesto mnogih milosti, posebice duševnih, u paraleli s „Godinom milosrđa“ i ove godine izmamilo je lijepo raspoloženje kod puka. Program se nastavio u 20:00 Križnim putom uz brdo Grabež, a završio je u 22:00 meditativnim programom uz blagoslov ivanjske vatre (cvitnjak).

 

Na samu svetkovinu sv. Ivana, program je započeo sv. misom u 7:00. Predslavio ju je fra Joso Oršolić. Sljedeću sv. misu u 9:00 predslavio je fra Filip Karadža. Središnje misno slavlje, ujedno i zadnje u cjelokupnoj proslavi sv. Ivana, bilo je u 11:00. Sv. misu predslavio je austrijski biskup Egidije Živković, a propovijedao je zadarski provincijal fra Andrija Bilokapić. Svaki propovjednik u ovim misnim slavljima na svoj je način prikazao važnost sv. Ivana Krstitelja za Isusov život, život Crkve i vjernika. Mise su animirali razni zborovi, a ministrirali novaci i bogoslovi. Kroz ova dva dana mnogi su svećenici bili na raspolaganju za sv. ispovijed, dok su bogoslovi, novaci i časne sestre obavljali druge potrebne poslove.

 

Tekst: Fra Ivan Stanić

Fotografije: Fra Kristjan Camaj, Fra Oliver Livančić