Gorica, 23. listopada 2016.

 

Susret s prošlogodišnjim novacima

 

Kako je već običaj da bogoslovi koji su završili novicijat dolaze posjetiti trenutne novake i ove je godine susret organiziran kao i ranijih godina. Cilj ovoga susreta bio je upoznati se s onom braćom koju prije nismo poznavali, družiti se s onima koje od prije znamo. Te razmijeniti iskustva o njihovim danima u novicijatu.

 

Dan prije susreta, u subotu navečer, došla su braća iz Albanije s prošlogodišnjim meštrom novaka fra Markom Ešegovićem, koji je trenutno meštar u Albaniji. Kad su oni došli  upoznali smo se i družeći se izmjenjivali iskustva. Nakon zajedničke molitve i večere druženje se nastavilo u novicijatskoj razgovornici. Bez obzira na jezične barijere uspjeli smo osjetiti istu težnju ka franjevačkom idealu.

 

U nedjelju, 23. listopada stigla su ostala braća iz Sarajeva, koja su prva godina na Franjevačkoj Teologiji. Susret je započeo njihovim dolaskom u 9 sati. Oni su animirali svetu misu s pukom u 10 sati svojim sviranjem, pjevanjem i čitanjem. Nakon pučke Mise slijedio je ručak i druženje do 16 sati kad su se braća opet skupila u samostansku blagovaonicu gdje su imali užinu za kraj ovoga susreta. Nakon užine bogoslovi Franjevačke Teologije Bosne Srebrene su krenuli za Sarajevo a dvojica braće bogoslova iz Albanije s fra Markom zaputili su se u Albaniju.

 

Ovaj susret za novake bio je susret s prijateljima i kolegama i upoznavanje s onima koje prije nisu poznavali. Zahvaljujemo što su odvojili vrijeme i došli nas posjetiti te im želimo mir i ustrajnost na njihovom putu.

 

Tekst i fotografije: fra Mile Beljo