Rama-Šćit, 1. lipnja 2016.

 

Susret fratara Livna i Rame

 

U srijedu 1. lipnja, u Franjevačkom samostanu Uznesenja BDM na Šćitu, održan je susret fratara livanjskog i ramskog samostanskog područja. Program je započeo u 10 sati u samostanskoj dvorani. Svima okupljenima riječi dobrodošlice uputio je fra Tomislav Brković, ramski gvardijan. Nakon toga uslijedilo je predavanje fra Stipe Kljajića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

Fra Stipo je u svome izlaganju govorio o milosrđu, kao glavnoj teološkoj temi, nakon što je papa Franjo proglasio Godinu milosrđa. O milosrđu se dosad vrlo malo govorilo, a to nam je najpotrebnije u ovom nemilosrdnom vremenu. Kada razmišljamo o ratovima kroz povijest, gdje su izgubljeni mnogi životi, pa sve do današnjih terorističkih napada, postavljamo pitanje, kako Bog na to gleda ako je milosrdan? Milosrđe ovisi o nama. Treba da potječe od nas samih, treba biti otvoreno drugim narodima, kulturama i religijama. Milosrđe treba biti djelotvorno, ne treba darovati drugome svoj suvišak, već ono što je vrijedno, a danas je najvrjednije drugome dati dio svoga vremena. Današnja dužnost franjevaca i svećenika jest navješćivati milosrđe, ne samo propovijedati o milosrđu, nego istinski živjeti milosrđe. Od nas se traži ne živjeti s Isusom samo u kruhu, nego i u čavlima. Svoje izlaganje fra Stipo je završio rečenicom  sv. Ivana Zlatoustog: Bogu ne trebaju zlatni kaleži, nego zlatne duše.

 

Nakon predavanja ostalo je slobodnog vremena za osobnu molitvu i ispovijed do 11:15, kada je uslijedila sveta misa s homilijom. Riječima zahvale gvardijana fra Tomislava, predvodniku rekolekcije – fra Stipi, kao i svoj pristigloj subraći iz livanjskog i ramskog distrikta na odazivu, završena je ovomjesečna rekolekcija.

 

Tekst: Fra Marko Cvitković

Fotografije: Fra Kristjan Camaj