Visoko, 15-18 rujna 2016.

 

Susret franjevačkih novaka JKPM u Visokom

 

            U razdoblju od 15-18. rujna u Visokom je održan susret franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara. Ove godine domaćin susreta bila je naša provincija Bosna Srebrena. Sudionike susreta ugostio je Franjevački samostan sv. Bonaventure u Visokom, gdje se također nalazi franjevačko sjemenište te klasična gimnazija sa svojom bogatom poviješću. Danas u samostanu žive jedanaestorica franjevaca na čelu s gvardijanom fra Franjom Radmanom, četiri časne sestre, a u sjemeništu petnaestorica sjemeništaraca.

 

            Prvi dan susreta protekao je u znaku predstavljanja novicijata i provincija te upoznavanja. Ove godine sudjelovali su novaci zagrebačke i zadarske provincije s Trsata, splitske s Visovca, hercegovačke s Humca, te domaćini, novaci Bosne Srebrene s Gorice. Meštar fra Jure J. Šimunović poveo je trojicu visovačkih novaka, fra Tomislav Faletar šestoricu zagrebačkih i dvojicu zadarskih, fra Stanko Mabić jedanaestoricu hercegovačkih, a ugostio ih je fra Marinko Baotić s osmoricom novaka Bosne Srebrene.

 

            Drugog dana krenuli smo u obilazak drevnih bosanskih samostana te samostana sestara klarisa u Brestovskom. U Kreševu nas je dočekao gvardijan fra Darko Drljo. Nakon obilaska samostanskog muzeja, gdje se između ostalog nalazi i soba fra Grge Martića, novaci su mogli ponešto doznati o povijesti i značaju samostana sv. Katarine Aleksandrijske. Nakon okrjepe zaputili smo se u Fojnicu. Tu smo također obišli samostan sv. Duha, pomolili se na mjestu pogibije fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića te svratili u samostansku konobu na ručak s gvardijanom fra Mirom Relotom i ostalom samostanskom braćom. Imali smo priliku u muzeju vidjeti Ahdnamu, dokument iz 1463., koji je bio važan za opstanak franjevaca u Bosni.

 

Potom smo se uputili u samostan sv. Klare u Brestovskom, gdje smo skupa sa sestrama klarisama slavili sv. misu. Nakon što su nas sestre počastile kolačima te nas podsjetile kako mole za sve nas, krenuli smo prema samostanu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, gdje nam je fra Stjepan Duvnjak ukratko prepričao povijest samostana, ali i cijelog ovog kraja. Iz Kraljeve Sutjeske vratili smo se u Visoko na večeru, gdje smo nastavili druženje uz šetnju i nogomet.

            Trećeg dana našeg susreta, na blagdan Rana sv. Franje, obišli smo Sarajevo. Nakon posjeta samostana sv. Ante na Bistriku, gdje nas je dočekao vikar fra Danijel Rajić, prošetali smo Baščaršijom, vidjeli katedralu Srca Isusova te posjetili Provincijalat Bosne Srebrene na Kovačićima. Tu smo slavili sv. misu s definitorom i ekonomom provincije fra Nikicom Vujicom. Nakon ručka obišli smo crkvu na Dobrinji, Vrelo Bosne, a zatim se uputili na Franjevačku teologiju u Nedžarićima. Nakon svečane Večernje s bogoslovima, imali smo zajednički roštilj i druženje uz pjesmu. Kroz ova tri dana smo skupa molili časoslov i krunicu, dok je liturgiju svaki dan animirao drugi novicijat.

 

            Posljednji dan našeg druženja napustili smo Visoko i uputili se u samostan sv. Petra i Pavla na Gorici. Tu smo s pukom proslavili sv. misu te nakon Srednjeg časa i ručka obišli samostanski muzej i galeriju. Susret smo završili kavom, nakon čega smo se razišli.

            Cijelo vrijeme susreta obilježila je bratska atmosfera i upoznavanje kako povijesti ove drevne institucije, naše provincije Bosne Srebrene, tako i današnje djelovanje bosanskih pastira.

           

 

Tekst: fra Nikola Livaja i fra Kristijan Orkić

Fotografije: Novaci JKPM