Žirović, 17. srpnja 2016.

 

Spomen na pogibiju fra Lovre Karaule

 

U nedjelju 17. srpnja u 11 sati u selu Žiroviću (župa Ljubunčić), gdje je ubijen fra Lovro Karaula, a danas kao svjedok vremena na tom mjestu nalazi se njegov spomenik, održano je svečano misno slavlje kojim se želi očuvati uspomena na život  i umorstvo fra Lovre Karaule. Svečano, koncelebrirano, misno slavlje predvodio je fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

Fra Ivan je nazvao fra Lovru Karaulu jednim od najistaknutijih franjevaca provincije Bosne Srebrne, ne samo zbog mučeničke pogibije, nego i zbog njegova čvrsta karaktera, koji je bio prepoznatljiv tijekom njegova života. Dodao je i da je fra Lovrin život bio poslanje svome narodu. Djela su mu bila usmjerena na korist drugoga i sve je to činio u poniznosti, marljivosti, političkoj neopredjeljenosti, pravednosti i svetosti.

Fra Ivan Šarčević je zaključio propovijed riječima da fra Lovro Karaula nije ljubio smrt nego život i to onaj u kojem se djeluje da drugome bude bolje te je pozvao vjernike da stave pokojnog fra Lovru u molitvene nakane i uče od njega brigu za boljitak života naših bližnjih.

 

Tekst: fra Kristijan Orkić

Fotografije: fra Ivan Stanić