Vidoši, 8. prosinca 2016.

 

Proslava patrona župe Vidoši

 

U četvrtak, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, novaci su predvođeni meštrom posjetili župu Vidoši koja je slavila svoj patron. Svečano  koncelebrirano misno slavlje predslavio je fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, uz koncelebraciju župnika fra Ivana Kasala i dvojice livanjskih fratara.

 

Fra Josip je u svojoj homiliji Djevicu prikazao kroz tri osobine: izabranost, poniznost i (ne)sigurnost. Premda ju Bog odabra odvijeka da bude Bogorodica i oslobodi ju istočnog grijeha, ona se time ne hvali. Ona u svoj toj milosti ostaje odana sluškinja Gospodinu, ne mareći za slavu i potencijalnu oholost, i nastavlja živjeti u uvjerenju da je jednako vrijedna kao i svaki drugi čovjek. Marija u toj poniznosti kaže svoje „Da“.

 

Fra Josip je upozorio kako mi katolici često trčimo za sigurnošću u materijalnom svijetu. Marija je znala kako prepuštanjem Božjoj volji neće uvijek imati materijalnu sigurnost, nego je živjela s nadom u Boga jer u našem prolaznom svijetu jedino On nikada nije nesiguran.

 

Tekst: fra Kristijan Orkić

Fotografije: fra Marko Nujić