Guber2. kolovoza 2016.  

               

Posveta crkve u Guberu

 

U utorak, 2. kolovoza, u Guberu je svečano proslavljena posveta filijalne crkve Marije Anđeoske-Porcijunkule. Crkvu je posvetio banjolučki biskup dr. Franjo Komarica. On je predvodio i koncelebrirano misno slavlje uz još desetak braće svećenika. Novaci s Gorice su tom prilikom asistirali i ministrirali tijekom cijele svečanosti. Uz posvetu crkve blagoslovljena su i zvona, čiji su donatori poslali delegaciju sačinjenu od nekoliko župljana sa župnikom Klausom Voglom. Biskup je u homiliji, između ostalog, naglasio da je za njega svečana prilika i velika čast da posveti u livanjskom kraju jedinu Porcijunkulu, crkvu koja u franjevačkom redu ima neizmjerno poštovanje.

Naime, crkvica koja je služila sv. Franji i njegovoj braći kao mjesto molitve i kontemplativnog života bila je posvećena Mariji Anđeoskoj i nalazila se u šumi na mjestu zvanom Porcijunkula. Jedno vrijeme bilo je moguće dobiti potpuni oprost samo u Porcijunkuli. Dok se kasnije oprost proširuje na sve franjevačke crkve i oratorije, a danas i na sve bazilike, svetišta i župne crkve. Potpuni oprost se može dobiti uz uvjet da se pohodi crkva te u njoj izmoli „Oče naš“ i „Vjerovanje“, pristupi sakramentu pokore, pričesti se te moli na nakanu Svetog Oca pape. Priliku za potpuni oprost su imali svi vjernici na svečanosti jer su svećenici ispovijedali već od 9 sati.

Crkvu krasi freska Gospe od Anđela i vitraji s prikazima svetaca i prizorima iz Pjesme stvorova, djela akademskog slikara prof. Mladena Ivešića. Za današnji izgled oltara, svetohraništa, ambona i klupa zaslužan je akademski kipar Ilija Skočibušić. Akademik i akademski slikar Đuro Seder je naslikao postaje Puta križa. Autor idejnog rješenje je dipl. ing. arh. Aleksandar Bašić. Izvođač radova bio je „Li-Grad“ d.o.o Livno.

Nakon posvete crkve i uručivanja darova te završnih govora, župnik fra Vinko Sičaja pozvao je goste na svečani ručak i druženje.

Tekst: Kristijan Orkić

Fotografije: fra Slaven Čeko