Humac- Ljubuški, 8.studeni 2016.

 

Posjet hercegovačkim novacima na Humcu

 

Kao što se svake godine organizira druženje sa hercegovačkim novacima, i ove godine gorički novaci su se uputili na jednodnevni susret. Hercegovački novaci, zajedno sa svojim meštrima fra Stankom Mabićem i fra Stipanom Klarićem, su nas dočekali ispred crkve i samostana sv. Ante Padovanskog. Nakon dolaska uputili smo se na kratku okrjepu, a zatim u razgledavanje stare i nove crkve i muzeja. U razgledavanje samostana poveo nas je fra Stanko te nam uputio par riječi o staroj i novoj crkvi.

 

Stara crkva sagrađena je u 19 st. i u njoj se nalaze najstarije orgulje na području Hercegovine koje datiraju iz 1881. i zanimljivo je što se u njoj nalazi barokni oltar stariji od same crkve, nastao u 18 st. Nakon upoznavanja s poviješću stare crkve uputili smo se ka novoj crkvi gdje je fra Stanko govorio o novoj crkvi i nastanku Hercegovačke provincije. U sklopu samostana nalazi se i izložba slika i kipova na temu „Majka“.

 

Nakon obilaska ovih znamenitosti uputili smo se na zajednički ručak sa samostanskom zajednicom. Poslije ručka iskoristili smo slobodno vrijeme za upoznavanje i rekreaciju. Budući da nam vrijeme nije poslužilo odlučili smo ga iskoristiti za obilazak najstarijega muzeja u Bosni i Hercegovini koji je izgrađen na ostacima staroga rimskog hrama. Muzej je osnovao fra Anđeo Nuić 1884. godine. U muzeju su sačuvani povijesni predmeti koji datiraju od starijeg kamenog doba pa do srednjeg vijeka. Jedan od značajnijih izložaka je Humačka ploča, pisani spomenik koji datira iz jedanaestog stoljeća.

 

Ostatak vremena proveli smo u zajedničkom druženju uz pjesmu i razgovor. Ovo tradicionalno druženje je korisno za stvaranje boljih odnosa među sestrinskim provincijama i mlađim generacijama koje ostaju. Zahvaljujemo novacima na ugodnom druženju te ih na proljeće očekujemo u našem samostanu na Gorici.

 

Tekst: fra Pavle Kajić

Fotografije: fra Ivan Malić