Gorica-Livno, 25. ožujka 2016.

 

Obredi Velikog petka

 

Dana 25. ožujka 2016. godine, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, proslavljen je Veliki petak, spomen muke i smrti Gospodina Isusa Krista. Skupilo se mnoštvo puka kako bi se prisjetilo Isusove gorke i nasilne osude, muke i patnje te na koncu smrti. Ovo je jedini dan kada se ne slave sveta misna otajstva jer je Krist sama sebe prinio Ocu na križu kao otkupninu za sve ljude. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i drugih ukrasa što simbolizira kako je sa Isusa bila svučena odjeća, a to je ujedno i znak tišine, žalosti i tuge zbog Gospodnje smrti.

 

Obredi Velikog petka započeli su u 16 sati sa službom riječi te pjevanjem muke Gospodina Isusa Krista po Ivanu. Ulogu Isusa pjevao je fra Marinko Baotić, drugi meštar novaka, a ulogu pisca fra Marijan Karaula, vikar provincije Bosne Srebrene. Ostale uloge u muci kao i pjesme Vazmenog trodnevlja otpjevao je zbor župe Livno koji vodi s. Julijana Djaković. Nakon muke uslijedila je kratka homilija koju je održao fra Marko Ešegović, prvi meštar novaka, a potom sveopća molitva kao zaključak Službe riječi.

 

Obredi su nastavljeni predstavljanjem križa okupljenom puku. „Evo drvo Križa, na kom' je Spas svijeta visio!“ – triput je zapjevao fra Marinko, dok mu se vjerni puk klanjao. Posljednji obred Velikog petka bila je sveta pričest koja je dan ranije pohranjena na sporednom oltaru te završna molitva.

 

Tekst: Fra Mihael Anđelović

Fotografije: Fra Kristjan Camaj