Buško jezero, 4. listopada 2016.

 

Obilazak Buškog jezera i Karmela sv. Ilije na Zidinama

 

Dana 4.listopada, na samu svetkovinu serafskog Oca, novaci su se na meštrovu inicijativu uputili na kratak izlet. Odlučili su posjetiti  izvor Ozrna, gdje su se okrijepili izvorskom vodom. Izvor Ozrna je veoma bitan za mještane sela Podgradine, ali i za mještane drugih sela. Izvire ispod jedne velike stijene. On kroz povijest, što ju mještani pamte, nikada nije presušio. Kada nije postojao javni vodovod Podgradine i susjedna sela su se služila vodom iz tog izvora, a danas izvor služi samo za piće.

 

Zatim su se uputili do Rešetarice gdje su obišli ostatke crkve na čijim je temeljima crkva sv. Ilije. Smatra se da su ti temelji, koji su otkriveni pri izgradnji nove crkve 1928. godine, iz perioda od 7. do 12. stoljeća. Kod temelja starokršćanske bazilike i u grobovima pronađeno je pravo arheološko blago. Riječ je o mačevima, oruđu i nakitima s kojima su Hrvati pokapali svoje pokojne. Procjenjuje se da ti predmeti potječu iz razdoblja od 8. do 9. stoljeća. Predmeti se čuvaju u franjevačkom muzeju na Gorici u Livnu. Pronađen je karolinški mač koji je od velike važnosti za povijest Hrvata u našim krajevima. Budući da su arheolozi pronašli još nekoliko takvih mačeva na lokalitetu u blizini Knina postaje nam jasnija povijest Hrvata na ovim prostorima. Tu su novaci također uživali u prelijepom prizoru Buškog jezera.

 

Nakon toga otišli su do samostana karmelićana. U samostanu ih je dočekao prior o. Zvonko Martić. On ih je proveo kroz samostan i pokazao sakralne, rekreacijske prostore i etnografsku zbirku tradicionalne odjeće i nakita Hrvata u BiH. Nakon obilaska samostana novaci su se okrijepili u prostorijama samostana, a prior je ispripovijedao ukratko povijest karmelićana, njihov dolazak na naše prostore i upoznao ih o djelovanju karmelićana u tom kraju. Poslije obilaska samostana i kratkog druženja novaci su se uputili u Novicijat.                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Tekst: fra Drago Blažević

                                                                      Fotografije: fra Mile Beljo