Gorica-Livno, 26. - 29. lipnja 2016.

 

„Naša Gorica“ i proslava sv. Petra i Pavla

 

U nedjelju 26. lipnja, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu otvorena je svetom misom kulturno-vjerska manifestacija Naša Gorica koju po sedmi put organiziraju Franjevački samostan Gorica i Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno. Mise trodnevnice, kao i pučku misu na sam patron, predslavio je dr. fra Stipo Kljajić, profesor biblike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Neposredno iza sv. mise, profesor klavira Darko Dujmušić odsvirao je na orguljama tri kompozicije kao uvodnu točku ove manifestacije. Poslije toga, u prostorijama Franjevačkog muzeja, fra Marijan Karaula održao je predavanje o životu i djelovanju fra Alojzija Ištuka u povodu 90. obljetnice njegova rođenja. Iako je on veoma zaslužan livanjski franjevac, danas je ipak poprilično zaboravljen, istakao je gvardijan fra Miroslav Ištuk u svome pozdravnom govoru. Ovu su večer svojim sviranjem uljepšali članovi Asocijacije glazbenika Travnik.

 

Drugi dan manifestacije Naša Gorica započeo je ponovno svetom misom iza koje je u 20 sati u novoj zgradi Muzeja i galerije svečano otvoren stalni postav Etnografske zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno. Na početku je svečanosti muška pjevačka skupina iz Ljubunčića otpjevala staru narodnu pjesmu i livanjski bećarac. Fra Marijan Karaula, voditelj programa, ukratko je objasnio važnost ove večeri i svečanosti. Kazao je kako su franjevci uvijek imali brigu o kutlurnoj baštini livanjskog kraja, svijest da se vrijedni predmeti prikupe i u samostanu stvore pojedine muzejske zbirke. Sve je to započeto s fra Lovrom Karaulom koji je poticao svoju mlađu braću fratre da se brinu u kulturnoj baštini ovoga kraja. Godine 1896. gorički je gvardijan fra Anto Brešić kupio kod majstora iz Splita ormar za numizmatiku te je poslao molbu Visokoj zemaljskoj vladi u Beču za dozvolu držanja starinskog oružja u prostorijama samostana. Tako su fratri od 1896. godine imali u Franjevačkom samostanu na Gorici, uz bogatu knjižnicu i suvremenu periodiku, stalni postav muzejskog oružja i numizmatike. Stoga se s pravom može reći da je upravo 1896. godina početak današnjeg Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno te da je ovo 120. obljetnica ove ustanove. Zato je ovo bila izvrsna prilika da se otvori stalni postav Etnografske zbirke. U ime Muzeja i galerije te njezinih djelatnika riječ pozdrava gostima uputio je i sadašnji ravnatelj muzeja gosp. Josip Gelo koji je zahvalio svim gostima koji su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost. Ravnatelj je zahvalio i kustosu Muzeja na Gorici i autorici stalnog postava gđi Jeli Duvnjak koja je uz riječi zahvale ukratko opisala sadržaj zbirke. Naime, zbirka sadrži oko 5000 predmeta koji potječu uglavnom iz livanjskog kraja, ali u manjoj mjeri i iz susjednih krajeva. Prije samog otvorenja gosti su poslušali još nekoliko narodnih pjesama livanjskog kraja koje su interpretirali članovi KUD-a Rudine iz Vidoša, a onda je općinski načelnik Livna, Luka Čelan, svečano otvorio stalni postav Etnografske zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno.

 

Treći je dan također započeo svetom misom, poslije koje je HKUD Dinara održalo koncert u holu Muzeja, i to članovi sekcija Gradske limene glazbe i Gradskog harmonikaškog orkestra koji su odsvirali devet kompozicija. Voditelj tih sekcija bio je profesor Mladen Jelović. Društvo Dinara osnovano je još davne 1895. godine i ima 200-ak članova. Fra Marijan Karaula održao je završni govor čime je ujedno zatvorio sedmu po redu manifestaciju kulturno-vjerski dani Naša Gorica.

 

U srijedu 29. lipnja, franjevački samostan i crkva na Gorici proslavili su na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, svoje zaštitnike. Svetu misu u 7 sati predvodio je fra Anđelko Barun, a pučku svetu misu u 11 sati predslavio je fra Stipo Kljajić. U  svojoj je propovijedi fra Stipo kazao kako je normalno da učenici pitaju svoje učitelje, a danas u Evanđelju Isus-učitelj pita svoje učenike dva pitanja, jedno informativno, a drugo osobno i puno teže, kad pita apostole što oni misle tko sam ja? Čudno je to pitanje jer su apostoli sve ostavili i pošli za Isusom. Isus zna da se može slijediti nekoga, a da se upće ne zna tko je taj koji se slijedi. Ali samo Petar odgovara govoreći da je Isus Krist, Pomazanik, Sin Boga živoga. Trebao bi se svatko od nas pitati: Tko je za mene Isus Krist?, jer se iz našeg života vidi kakav je za nas Isus Krist, i to ne kad se molimo u crkvi, nego kad pređemo crkveni prag, u našoj obitelji, na poslu i drugdje, istakao je fra Stipo.

 

Tekst: Fra Mihael Anđelović, Fra Mijo Ljubos

Fotografije: Fra Kristjan Camaj