Gorica-Livno, 26. i 27. ožujka 2016.

 

Najvažnija misa u liturgijskoj godini

 

Navečer, na Veliku subotu, 26. ožujka 2016. godine, s početkom u 19 sati, u samostanskoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla na Gorici u Livnu, proslavljena je najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini, misa Vazmenog bdijenja. Vazmeno je bdijenje započelo paljenjem i blagoslovom ognja ispred samostanske crkve od kojeg je upaljena velika uskrsna svijeća koja označava Isusa Krista, svjetlo spasenja. Na njoj se nalaze ispisana prva slova grčkih riječi alfa i omega što govori da je Krist Početak i Svršetak, te tekuća godina. U svečanoj procesiji svijeću je nosio fra Marinko, drugi meštar novaka, a crkva je sve vrijeme bila u mraku. Noseći je do oltara triput je zapjevao „Svjetlo Kristovo!“, na što su vjernici odgovarali „Bogu hvala!“. Na samom oltaru, nakon što je odložio i okadio svijeću, otpjevao je svečani hvalospjev uskrsnoj svijeći - Exsultet.

 

Drugi dio bdijenja bila je Služba riječi. Ona se sastoji od svetopisamskih tekstova i psalama  te kratkih zaključnih molitava. Tekstove Svetog pisma čitale su časne sestre, jedan novak i jedna vjernica; psalme su pjevali članovi zbora župe Livno koji su animirali cijelo misno slavlje, nakon čega je zaključne molitve molio fra Bogdan Jolić. Poslije zadnjeg starozavjetnog čitanja otpjevana je svečana pjesma Slava Bogu na visini te su se oglasile orgulje i sva crkvena zvona. Naime, zvuci orgulja i zvonjava zvona nisu se čuli od Slave na Veliki četvrtak. Potom je pročitano novozavjetno čitanje i naviješteno Evanđelje, te je uslijedila fra Bogdanova homilija, koji je ukratko objasnio smisao Uskrsa. Posljednji dio svetog misnog slavlja bila je sveta pričest.

 

Prije samog završnog blagoslova, vjernicima se obratio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, koji im je zaželio sretan Uskrs u ime svih svećenika i fratara livanjskog područja.

 

Sveta misna slavlja na dan Uskrsa, 27. ožujka, u samostanskoj je crkvi predslavio gvardijan fra Miroslav Ištuk. Liturgijsko je pjevanje popratio gorički zbor na čelu sa prof. Katarinom Džeko. 

 

Tekst: Fra Mihael Anđelović

Fotografije: Fra Kristjan Camaj