Gorica – Livno, 4. svibnja 2016.

 

Mjesečna rekolekcija

 

U srijedu 4. svibnja 2016. godine održana je mjesečna rekolekcija za fratre livanjskog samostanskog područja. Program je započeo u 10 sati molitvom srednjeg časa, nakon toga je uslijedilo predavanje. Predavanje je održao fra Ivan Šarčević, gvardijan samostana na Bistriku i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

U svom izlaganju osvrnuo se na shvaćanje intelektualaca kroz povijest pa sve do danas. Kroz povijest je bio veliki broj intelektualaca koji su svoje znanje primijenili za sveopći napredak, kao i onih koji su bili glavni uzroci opće propasti. Današnji intelektualci obezvrijeđeni su iz različitih razloga, a ponajviše zbog želje za moći i osobnog interesa. Fra Ivan  se osvrnuo i na franjevce intelektualce koji su svoje znanje koristili u teškim povijesnim razdobljima te nam osigurali opstanak. Današnji franjevci teolozi ne bi se smjeli stidjeti svoga poslanja, već u vremenu i prostoru u kojem se nalaze prihvatiti odgovornost te poput Krista uzeti svoj križ, a nikako bježati od stvarnosti te sa strane pokušavati raditi promjene. Danas je teško biti fratar, ali je potrebnije nego ikada. Na tom putu nas trebaju voditi prave namjere i trebamo biti pravi intelektualci, oni koji ne šute na nametnutu šutnju, koji ne trpe nametnutu nepravdu već se suočavaju sa stvarnošću, pa bilo to i pod cijenu vlastitog života.

 

Nakon predavanja uslijedila je sveta misa s kratkom homilijom. Na kraju rekolekcije svima se zahvalio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk te je najavio sljedeću rekolekciju u Rami.

 

Tekst: Fra Marko Cvitković

Fotografije: Fra Kristjan Camaj