Visoko – Sarajevo, 14. svibnja 2016.

 

Ministrantski susret „FRAMIN“ i posjet Sarajevu

 

U subotu 14. svibnja tamburaški sastav novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene animirao je, na poziv meštra postulanata fra Danijela Rajića, svetu misu u Visokom povodom XIX. ministrantskog susreta koji se održavao pod geslom „Milosrdni poput Oca“. Program susreta započeo je molitvom krunice u 10:30. Nakon krunice, dva postulanta u kratkim crtama opisali su svoj redovničko-svećenički poziv kojem su se odazvali. U 11 sati započelo je sv. misno slavlje koje je, s preko 500 ministranata i njihovih animatora te 21 svećenikom, predslavio fra Marinko Baotić, drugi meštar novaka. U svojoj propovjedi fra Marinko je ministrantima približio život sv. Tarzicija, zaštitnika ministranata te život i poslanje sv. Matije, čiji je blagdan ovoga dana.

 

Na programu susreta novaci su ostali do 14 sati kada su se zajedno s meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Marinkom Baotićem zaputili u Sarajevo. Ovo je bio braći Albancima, koji godinu novicijata provode s bosanskim novacima, prvi posjet glavnom gradu BiH. Zbog kiše koja ih je pratila cijelim putem, iz vozila su, koliko su prilike dopuštale, vidjeli znamenitosti grada, između ostalog sarajevsku katedralu i Baščaršiju. Novaci su potom došli u Provincijalat Bosne Srebrene, gdje su ih dočekali i dobrodošlicu zaželjeli bivši provincijal fra Lovro Gavran i sadašnji provincijal fra Jozo Marinčić. Fra Jozo je ukratko ispričao povijest samostana Sv. Križa, proveo ih kroz pojedine prostorije i samostansku crkvu te uz ugodni razgovor okrijepio pićem i kolačima.

 

Iz Provincijalata su se zaputili na Franjevačku teologiju na Nedžarićima, gdje su ih dočekali bogoslovi i drugi meštar bogoslova fra Danijel Nikolić. Fra Danijel je novacima pokazao prostorije teologije i samostansku crkvu. Zajedno s bogoslovima, novaci i meštri sudjelovali su na molitvi krunice i časoslova, a poslije toga upriličena je zajednička večera u samostanskoj blagovaonici. Poslije večere novaci su nastavili druženje s bogoslovima, nakon čega su se uputili u Visoko.

 

Tekst: Fra Ivan Stanić

Fotografije: Fra Kristjan Camaj