Brestovsko - Fojnica - Kreševo, 13. svibnja 2016.

 

Kroz Kupreška vrata

 

U petak 13. svibnja novaci Franjevačke provincije Bosne Srebrene uputili su se s Gorice zajedno s meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Marinkom Baotićem prema Visokom, gdje su na poziv fra Danijela Rajića, meštra postulanata, trebali animirati sv. misu za susret ministranata. No, prije Visokog posjetili su najprije sestre Klarise na Brestovskom, gdje ih je s. Hijacinta Batinić ugostila i ukratko prikazala povijest samostana i život redovničke zajednice. Poslije toga novake i meštre u župnoj kući ugostio je fra Damir Pavić, brestovački župnik.

 

Iz Brestovskog su se zaputili prema jednom od najstarijih samostana na području Bosne, Fojnici, gdje ih je dočekao i ugostio gvardijan fra Nikica Vujica. Gvardijan je na zanimljiv način prezentirao dugu i bogatu povijest samostana te pokazao crkvu, biblioteku i muzej koji sadrži vrlo vrijednu zbirku predmeta, knjiga, slika te dokumenata iz perioda Osmanske uprave Bosnom, a među njima najvažnija je zasigurno Fojnička ahdnama.

 

Iz Fojnice novaci su se zaputili prema još jednom starom i vrijednom samostanu – Kreševu. Tu ih je dočekao fra Ivica Korčanin, kustos muzeja. Poslije večere u samostanskoj dvorani, fra Ivica je novacima pokazao vrijednu zbirku kreševskog muzeja sa sobom fra Grge Martića, te samostansku crkvu u kojoj se čuvaju neraspadnuta tijela dvojice bosanskih biskupa: fra Mate Delivića i fra Marijana Bogdanovića. Iz Kreševa novaci su se uputili u Visoko gdje su ih dočekali postulanti sa svojim meštrom.

 

Tekst: Fra Josip Ivić

Fotografije: Fra Kristjan Camaj