Gorica – Livno, 27. siječnja 2016.

 

Kreativnost na djelu

 

Povodom Godine posvećenog života Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) raspisala je natječaj za fotografiju hrvatskih redovnika i redovnica 2015. godine. Natječaj je otvoren 8. kolovoza 2015., na blagdan sv. Dominika, a završio je 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškoga. Osim natječaja za najbolju fotografiju, raspisani su natječaji za poeziju, prozu i likovna ostvarenja. Svojom fotografijom u natječaju je sudjelovala novicijatska zajednica Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

 

Fotografija je snimljena na brdu iznad crkve i samostana svetog Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a prikazuje novicijatsku zajednicu pri radu. Ovdje su novaci htjeli prikazati franjevce, redovnike koji već stoljećima neumorno rade na Gospodnjoj njivi. Podsjeća to na evanđeoske riječi: „Žetva je velika, a radnika je malo.“ O početku natječaja za fotografiju koji je objavila HKVRPP novake je obavijestio fra Marko Čuturić i predložio sudjelovanje, ideju za fotografiju dao je fra Mihael Anđelović, fra Ivan Stanić popunio je formular i poslao fotografiju  na adresu, a autor fotografije bio je fra Marinko Baotić, domeštar novaka.

 

Nakon tri mjeseca iščekivanja, novacima je saopćeno da im je rad jedan od boljih. Kao i ostali učesnici, pozvani su da dođu na svečanu akademiju u povodu završetka Godine posvećenog života u dvoranu „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu (Zagreb). Svečana akademija održana je u utorak 26. siječnja 2016. Nažalost, zbog velike udaljenosti novaci nisu mogli prisustvovati samom činu dodjele nagrade za 3. mjesto koje je u njihovo ime preuzela s. Maja Ivković, ŠSF. Kao nagradu dobili su priznanje, album Ljepote pogleda svih fotografija poslanih na natječaj, knjigu Radost u zajedništvu te hodočašće u Boku Kotorsku (Crna Gora). Na svečanoj akademiji bili su prisutni biskupi, redovnički poglavari i poglavarice te mnogi drugi uzvanici. Ovom prilikom predstavljena je pjesma i videospot Anđel Gospodnji se moli novosonovanog redovničkog sastava Laus.

 

Tekst: fra Ivan Stanić i fra Marko Čuturić