Novi Šeher, 15. svibnja 2016.

 

Duhovi u Novom Šeheru

 

U nedjelju 15. svibnja, na svetkovinu Duhova, novaci Bosne Srebrene nastupali su u župi sv. Ilije proroka u Novom Šeheru. U zoru se se zaputili iz Visokog prema Novom Šeheru zajedno sa svojim meštrima fra Markom Ešegovićem i fra Marinkom Baotićem. Oko 7:30 sigurno su stigli na odredište gdje su ih dočekali župnik fra Josip Tomas te župni vikari fra Miroslav Batarilo i fra Ivan Jaković.

 

Ranu, kao i pučku sv. misu, predvodio je fra Marinko Baotić uz koncelebraciju fra Marka Ešegovića, fra Josipa Tomasa i fra Miroslava Batarila. Fra Marinko je u propovijedi rekao da su se svi apostoli razbježali nakon Judine izdaje i Isusove muke i smrti na križu. No, uskrsli Isus koji ih je ponovno okupio, obećao im je Duha Svetoga koji je i sišao na njih u obliku ognja, osnažio ih i ohrabrio za nova obraćenja i propovijedanja. Stoga Crkva danas ujedno slavi i svoj rođendan, istakao je fra Marinko.

 

Novaci su animirali sv. mise pjevajući i svirajući na tamburicama. U poslijepodnevnim satima pozdravili su se sa župnikom i župnim vikarima te krenuli za Livno.

 

Tekst: Fra Mijo Ljubos

Fotografije: Fra Kristjan Camaj