Gorica-Livno, 2. veljače 2016.

 

Dan posvećenog života

 

U utorak, 2. veljače, proslavljen je blagdan Prikazanja Isusova u hramu, koji se također naziva i Svijećnica. Misna slavlja u 7 i 10 sati predvodio je domeštar novaka fra Marinko Baotić. U propovijedi je istaknuo kako su svi ljudi pozvani na posvećenje Bogu, a ne samo redovnici i redovnice.

 

U poslijepodnevnim su satima u samostan počeli pristizati fratri i časne sestre na druženje nakon kojega su se uputili zajedno s novacima i samostanskom braćom u novačku učionicu poslušati predavanje koje je pripremio fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Fra Ivan se u predavanju osvrnuo na odnose u zajednici, istaknuvši pitanje siromaštva, koji bi se trebali temeljiti na pravdi, odnosno poštivanju ljudskoga dostojanstva, da Bogu pripada čast, a svakome čovjeku dostojanstvo. Svako pravo izlazi iz dostojanstva čovjeka, a osim toga je i svaki pojedinac dužan ostvarivati pravdu prema zajednici te ispunjavati svoje dužnosti, bez obzira koliko velike ili značajne one bile, što je vrlo bitno kod zajedničkog života.

 

U daljnjem svom izlaganju predavač se osvrnuo na riječi iz Evanđelja u kojima Isus govori kako je smisao života upravo dati život za prijatelje. Povezao je to s ostvarivanjem pravde, ne samo prema onima koji je nama iskazuju, koji su nam dragi, nego i onima koji nam je uskraćuju. Ističe kako je najveći ideal za kršćanina ljubiti neprijatelje.

 

Govoreći o nesuglasicama i problemima u zajednici, istaknuo je da je vrhunac više pravednosti koju Isus traži od nas milosrđe, i to milosrđe prema onima za koje držimo da im ne pripada. Ovdje je citirao papu Franju koji neprestano govori kako se Bog ne umara u milosrđu.

 

Nakon predavanja u novačkoj učionici slijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kapelici samostana časnih sestara franjevki Krista Kralja, koje je predvodio fra Marinko Baotić.

 

Tekst: Fra Josip Ivić

Fotografija: Fra Kristjan Camaj