Gorica-Livno, 6. siječnja 2016.

 

Bogojavljenje (Sveta tri kralja)

 

U srijedu 6. siječnja u samostanu Gorica-Livno proslavljeno je Bogojavljenje ili blagdan Sveta tri kralja. Svetu misu u 10 sati predvodio je gvardijan fra Miroslav Ištuk uz koncelebraciju vikara fra Tvrtka Vrdoljaka. Fra Miroslav se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na izvještaj iz Matejeva evanđelja koji govori o mudracima, zvjezdoznancima s istoka koji su Boga pronašli prateći betlehemsku zvijezdu. Bogojavljenje je blagdan svih ljudi koji iskreno traže Boga i čeznu za njegovom prisutnošću zaključio je propovjednik. Pod misom je obavljen blagoslov vode i soli kojom se blagoslivljaju vjernici, njihove kuće, zgrade, radionice i stvari.

 

Nakon pučke mise uslijedio je blagoslov samostanske zajednice, samostana i samostanskih prostorija. Novaci su u svečanoj procesiji na čelu s gvardijanom obišli stambeni dio samostana, fratarske sobe, sestarski dio samostana, zajedničke prostorije i novicijat. Pjevanjem božićnih pjesama novaci su uljepšali ovaj događaj, a svaki član zajednice je kao znak pažnje darovao nešto od srca.

 

Uvečer istoga dana obavljen je blagoslov samostana Školskih sestara franjevki Krista Kralja na Gorici. Obred blagoslova predvodio je fra Miroslav Ištuk. Radost ovoga blagdana sestre su podijelile s braćom novacima  i njihovim meštrima. Najprije su svi zajedno izmolili večernju molitvu u samostanskoj kapelici, a zatim je blagoslovljena zajednica. Odatle su se svi zaputili u raspjevanoj procesiji kroz samostan. Blagoslovljene su prostorije gdje sestre borave, rade, mole i žive svoje franjevaštvo.

 

Tekst: Fra Marko Čuturić

Fotografija: Fra Kristjan Camaj